DNA anchetează felul în care au fost finanțate 55 de filme și scurtmetraje românești.
Conform G4Media, ar fi vorba despre finanțări în valoare de aproape 10 milioane de euro, acordate de către Centrul Național al Cinematografiei. Mai mulți foști și actuali angajați ai C.N.C. sunt anchetați pentru abuz în serviciu.
Printre filmele vizate, „Eu când vreau să fluier, fluier”, “De ce eu?” sau “Undeva în Palilula”. Cu totul, producătorii filmelor au primit 9,6 milioane de euro.
De fapt, suma reprezintă un fel de credit fără dobândă. D
in momentul în care filmul începe să ruleze, producătorii trebuie să trimită rapoarte cu încăsările și în teorie, C.N.C. și-ar putea recupera banii pe care i-a pus la bătaie.
Ada Solomon este producătorul câtorva filmele care au primit finanțare:
Din dosarele noastre, lipsesc un număr de raportări din prima perioadă de exploatare a unor filme, perioadă în care filmele au fost proiectate doar în vestivaluri și nu au avut venituri. Aceste raportări de venituri zero, din care trebuie să dăm către C.N.C cota parte zero, nu își aveau sensul. E vorba de ambiguitatea legilor.
Din documentele publicate de G4media rezultă că niciun film nu are dosarul complet. Anchetatorii mai spun că cei din acest motiv, cei din conducerea Centrului Cinematografiei ar fi trebuit să retragă finanțarea.
Au fost inculpați pentru pentru abuz în serviciu un fost director al CNC, șefa fondului cinematografic și un inspector din cadrul Centrului.