De săptămâna aceasta, începe distribuția pastilelor cu iod. Statul le distribuie prin intermediului farmaciilor, în baza unei rețete de la medicul de familie.
Pastilele vor fi folosite doar în caz de incident nuclear și sunt destinate copiilor și adulților de până în 40 de ani.
Lista farmaciilor comunitare din fiecare județ o găsiți pe site-ul Ministerului Sănătății.
La farmacie, trebuie să prezentați rețeta obținută de la medicul de familie, iar cei care nu au medic de familie, pot merge la orice cabinet de medicină a familiei.
În momentul în care primiți pastilele, veți semna și un acord privind administrarea tratamentului și veți primi pliante prin care sunteți informați că aceste comprimate nu trebuie administrate decât în caz de incident nuclear. Va fi menționată, de asemenea, modalitatea de administrare.
Cum se administrează pastilele în funcție de categoria de vârstă
Astfel, în caz de incident nuclear, nou-născuții vor primi un sfert de comprimat, copiii cu vârsta între o lună și 3 ani, o jumătate de pastilă, cei cu vârsta între 3 și 12 ani, o pastilă întreagă, iar cei care au mai mult de 12 ani și adulții, două comprimate.
Pastilele cu iodură de potasiu trebuie administrate cât mai repede după expunerea la radiații
Foarte important: Pentru a fi eficiente, aceste pastille trebuie luate cât mai repede după expunerea la radiații. Deja după 4-6 ore, absorbția radiațiilor de către organism mai poate fi blocată doar în proporție de 50%.
Pastila cu iodură de potasiu nu este recomandată adulților cu vârste de peste 40 de ani
În cazul adulților cu vârsta peste 40 de ani, nu este recomandată pastila cu iodură de potasiu. Potrivit Ministerului Sănătății, în cazul lor, riscul de cancer tiroidian este mai mic, dar riscul de complicații tiroidiene declanșate de pastilele cu iod este ridicat. Comprimatele vor rămâne în farmacii timp de 6 luni.
Sursa foto: Shutterstock