Confidenţialitate

Dispute privind Legea salarizării bugetarilor: Cât câștigă un profesor debutant, cât încasează angajații din administrație

Liderii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ au făcut calcule care arată că mult-anunțatele majorări de salarii (cu 25% în cazul profesorilor, de la 1 ianuarie 2018) ar aduce majorări în medie de 3,5-4%.

FSLI a comparat rezultatele cu salariile încasate de angajații din administrație.

„Este revoltător faptul că, până în anul 1989, pe grila de salarizare a Legii nr.57/1974, un profesor de liceu (clasa de salarizare 32) avea un salariu apropiat de un preşedinte de tribunal, iar profesorul debutant avea clasa de salarizare 18, pe o scară de la 1 la 41. Astăzi, de exemplu, salariile din administraţie şi ordine publică sunt cu 60 la sută mai mari decât cele din educaţie, în timp ce în ţările dezvoltate şi cu o democraţie avansată, lucrurile stau invers, adică salariile din educaţie sunt mai mari decât cele din administraţie şi ordine publică. Este revoltător că Legea cadru nr.153/2017 nu elimină această anomalie. Argumentul guvernanţilor este că ‘sunt mulţi cei din educaţie şi mai mult nu permite bugetul’. În învăţământ, numărul angajaţilor este stabilit în funcţie de numărul de copii, iar de la educaţia adevărată nu trebuie să facem rabat. Cu o asemenea poziţionare în grilele de salarizare a celor care pregătesc viitoarea forţă de muncă, şansele ca România să ajungă în rândul ţărilor cu nivel de trai ridicat tind către zero.” Simion Hancescu, președintele FSLI

De la 1 ianuarie 2018, un profesor debutant, care avea în luna decembrie a anului trecut un venit net de 1.440 de lei, va primi o majorare de doar 55 de lei.

„Este suma reală pe care o primeşte un cadru didactic, după creşterea salariului brut cu 25%. În realitate, majorarea salariului net este de doar 3,8%, după ce vor fi plătite contribuţiile către stat. Prin Legea cadru nr. 153/2017, prin care a fost stabilit raportul de 1/12 între cel mai mic şi cel mai mare salariu de la stat, personalul didactic de predare este poziţionat între 1,64 şi 2,76 (coeficienţi de salarizare), ceea ce înseamnă că personalul didactic de predare este situat în treimea inferioară a grilei de salarizare. Îi reamintim, pe această cale, ministrului Muncii, doamna Lia Olguţa Vasilescu, faptul că această lege a fost elaborată, fără să existe negocieri serioase, confederaţiile sindicale nu au primit acest proiect şi nu au avut posibilitatea de a analiza proiectul în ansamblu.” FSLI

Ce spun sindicatele: creșterea de 25% a salariului brut pentru profesori nu e, în realitate, decât de 3,8%, după plata contribuțiilor către stat.

Un exemplu: un profesor, cu o vechim de peste 40 de ani, va avea de luna aceasta salariul net de aproape 2900 de lei, ceea ce înseamnă o creştere a acestuia cu 117 lei, respectiv de 4,2%.

Iată și câteva salarii încasate de aleșii locali, prezentate de liderii sindicali din educație: un viceprimar de comună sub 3.000 locuitori – 5.700 de lei , viceprimar de municipiu reşedinţă de judeţ – 15.200 de lei,  primarul Capitalei – 19.000 de lei.