În plin război în Ucraina, este reactivată disputa privind Canalul Bâstroe. Ministerul de Externe de la București a anunțat că România se opune intenției Ucrainei de a face lucrări de dragare pe canalul care face legătura între Dunăre și Marea Neagră. Nu există, însă, informații oficiale că Ucraina ar fi început lucrările de adâncire a canalului.
Ministerul român de Externe a cerut deja Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, dar și Poliției de Frontieră, informații cât mai complete despre eventuale activități desfășurate de partea ucraineană în sectorul canalului de navigație Bâstroe.
În funcție de răspunsuri, se arată într-un comunicat , MAE va face imediat demersurile diplomatice necesare.
MAE reamintește că România nu este de acord cu includerea brațelor Chilia și Bâstroe ale Dunării în rețeaua transeuropeană de transport, întrucât este necesar ca proiectul să respecte prevederile de drept internațional aplicabile, inclusiv și mai ales reglementările de protecție a mediului.
Reacția vine după ce ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, spunea zilele trecute că „există semnale că în acest moment Ucraina face lucrări de dragare a canalului Bâstroe”.
Disputa privind Canalul Bâstroe este veche
În 2004, autorităţile ucrainene au început mai multe lucrări hidrotehnice pentru realizarea unui canal care să ofere navelor maritime o cale alternativă la porturile Dunării de Jos.
Sesizate de România, mai multe organisme internaţionale de mediu au stabilit că proiectul ucrainean încălca prevederile a numeroase convenţii internaţionale şi au cerut oprirea lucrărilor.
Foto: Wikipedia
Citește și: PE: Statele membre UE trebuie să ia în considerare trimiterea de avioane de luptă occidentale în Ucraina