Două variante de nume sunt luate în calcul pentru rezolvarea diferendului ce durează de 26 de ani între Grecia și fosta republică iugoslavă a Macedoniei (Former Yugoslav Republic of Macedonia, FYROM). Acestea sunt Macedonia de Nord și Noua Macedonie, dar negocierile continuă.
Guvernele de la Atena și Skopje dau semne că vor rezolvarea conflictului și eforturi s-au făcut în ultima vreme sub egida Organizației Națiunilor Unite.
Numai că, în Grecia, protestele legate de această dispută s-au reluat. Aproximativ 50.000 de persoane au manifestat la Salonic – anunță presa elenă – față de posibilitatea ca fosta republică iugoslavă să mențină în denumire numele de „Macedonia”- provincie cu același nume din nordul Greciei, a cărei capitală este Salonicul, al doilea oraș ca mărime din republica elenă.
Manifestația a fost organizată de grupări naționaliste (unele de extremă-dreapta) și de partidul neonazist „Zorii Aurii” la malul mării, în jurul statuii lui Alexandru cel Mare. Au luat parte și preoți dar și delegații din diaspora. În mulțime puteau fi observați manifestanți în costume tradiționale.
Locația aleasă este, evident, simbolică: Alexandru cel Mare, cel mai cunoscut rege al Macedoniei antice (356-323 î.Hr.), este și mândria naţională a grecilor. În același timp, fosta republică iugoslavă Macedonia îl consideră propriul simbol.
Să amintim, Grecia se opune intrării fostei republici iugoslave Macedonia în NATO și Uniunea Europeană dacă nu își schimbă denumirea.
Următoarea întâlnire dintre premierii Greciei și FYROM, Alexis Tsipras și Zoran Zaev, ar urma să aibă loc săptămâna viitoare la forumul de la Davos. (foto: www.ekathimerini.com)