Un număr mai mic de insect înseamnă scăderea producției de alimente sănătoase, cum ar fi fructele și legumele, și creșterea numărului de boli la oameni.
Pentru trei sferturi dintre culturi este nevoie de polenizare, dar populațiile multor insecte sunt în declin accentuat. Astfel, producția de fructe, legume și nuci înregistrează pierderi cuprinse între 3 și 5 procente din cauza polenizării deficitare, scrie cotidianul The Guardian.
Consumul mai scăzut al acestor alimente înseamnă că aproximativ 1% dintre decese pot fi atribuite pierderii polenizatorilor, spun cercetătorii de la Universitatea Harvard.
Ei au luat în calcul decesele cauzate de bolile de inimă, accidentele vasculare cerebrale, diabetul și unele tpuri de cancer. Toate acestea putând fi reduse cu ajutorul unei alimentații mai sănătoase.
Studiul, publicat în revista Environmental Health Perspectives este primul care măsoară cât ne costă insuficiența polenizatorilor.
Recent, autoritățile americane au aprobat un vaccin pentru albine care să le protejeze de Loca, o boală foarte contagioasă care decimează coloniile.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: Presa străină laudă Timișoara, după ce orașul a fost ales să fie Capitală Europeană a Culturii în 2023