Au fost discuții la Consiliul Superior al Magistraturii vineri după-amiază pe tema nemulțumirilor din sistem:
”Cunosc problemele, pot fi rezolvate” le-a transmis ministrul Justiției magistraților.
Raluca Prună s-a referit la Memorandumul prin care magistrații din toată țara au reclamat subfinanțarea sistemului judiciar și problemele de infrastructură.
O altă nemulțumire e legată de numirile din Parchete care, în opinia lor, ar fi politice. Ministrul Justiției a ținut să respingă acest lucru.
“Am discutat pe baza Memorandumului privind sistemul judiciar. Sunt probleme vechi, cum ar fi subfinanţarea sistemului judiciar sau chestiunea infrastructurii. La multe dintre ele vom avea răspunsuri când vom pune în dezbaterea publică pachetul de legi privind reforma justiţiei“, a declarat ministrul Justiţiei, Raluca Prună, după discuţiile cu magistraţii.
Întrebată despre problema salarizării acestora, Prună a explicat că nu ea răspunde de salairzare, ci ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.
“Eu nu sunt răspunzătoare de salarizare, de aceea l-am invitat pe ministrul Pîslaru. Nu vreau să fac niciun comentariu cu privire la salarizare”, a spus Raluca Prună.
Cu referire la presupusele numiri politice din parchete, Prună a arătat că o să le spună magistraţilor, de fiecare dată, că acestea nu sunt numiri politice.
“Un punct din Memorandum cere ca numirile de la nivelul Parchetelor să nu mai fie politice. Acuma puneţi-vă în poziţia mea. Cum ar fi acumă să spun eu că numirile sunt politice, când eu sunt chezaşul faptului că am făcut o procedură absolut corectă. Nu e deloc politică. Singurul lucru politic este că eu sunt într-un guvern, nefiind un om politic“, a completat Raluca Pruna.
Pentru a discuta aspectele legate de salarizarea din sistemul judiciar a fost prezent și ministrul Muncii Dragoș Pâslaru.
Acesta a spus însă că Guvernul nu are de unde să plătească salarii majorate cu 18% şi le-a cerut magistraților înțelepciune pentru, cităm, “a nu continua acest conflict“.
“Guvernul nu contestă principiul irevocabil al hotărârilor judecătoreşti. Politica salarială într-o ţară este luată de puterea executivă. Pe problema concretă a ridicării tuturor salariilor din justiţie cu 18 la sută pentru cei 99 la sută care nu beneficiază de acest lucru, măsura nu este oportună pentru Guvern. Acest guvern nu are cum să ducă la îndeplinire acest lucru. Le-am cerut înţelepciune pentru a nu continua acest conflict“, a declarat Dragoş Pâslaru.
Chestiunea salariilor a fost adusă în discuție de șeful CSM, Mircea Aron, care a spus că trebuie rezolvate inechitățile din sistem.
”Sistemul își dorește o salarizare separată și unitară. Nimeni nu a pus la îndoială că (…) la aceeași muncă sunt diferențe de salarizare și această chestiune trebuie rezolvată”, a spus Mircea Aron.
Magistraţii mai multor instanţe şi parchete au demarat un ”protest public” care constă fie în soluţionarea doar a cauzelor urgente, fie în purtarea de banderole albe pe braţ de către judecători.
Protestele au fost decise în urma unor hotărâri ale Adunărilor Generale ale judecătorilor, care cer adoptarea unor măsuri privitoare la reorganizarea justiţiei, salarizarea nediscriminatorie a magistraţilor şi asigurarea separaţiei puterilor în stat, unele instanţe cerând inclusiv demisia ministrului Justiţiei.
Protestul s-a declanşat la sfârşitul lunii august, de la o ordonanţă a Guvernului care a decis majorarea cu 18 la sută a salariilor personalului medical şi cele din sistemul de învăţământ.