O reuniune internațională importantă, cum este întâlnirea NATO ce marchează 70 de ani de la înființarea alianței, este în mod normal o ocazie majoră pentru guvernul de la putere al țării gazdă pentru a-și execita influența.
Prezența președintelui american Donald Trump în Marea Britanie în plină campanie electorală pare să creeze probleme premierul Boris Johnson.
Miza este posibila privatizare a sistemului național de sănătate britanic, cunoscut ca NHS, după ce Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană.
„Sistemul național de sănătate sau orice altceva – totul va fi pe masa negocierilor”, declara recent Donald Trump.
Această declarație a generat îngrijorare și a fost speculată mai ales de Partidul Laburist, de opoziție.
În Marea Britanie sistemul național de sănătate este gratuit și în mare parte eficient, spre deosebire de Statele Unite, unde nu există un sistem public de sănătate, iar tratamentele sunt accesibile doar celor care le pot plăti.
Partidul Laburist a publicat recent documente clasificate ale guvernului conservator, care arată că au avut loc 6 întâlniri secrete cu reprezentanți ai administrației americane despre viitorul acord comercial cu SUA, după ce Marea Britanie părăsește UE, iar NHS va fi parte a acestor negocieri.
Marți, atât Donald Trump cât și Boris Johnson au declarat că NHS nu va fi obiect al viitoarelor negocieri.
Partidul Laburist întreabă însă, retoric, de ce ar fi nevoie de șase întâlniri secrete pentru a spune simplu „nu“.