Confidenţialitate

Discuții în Guvern despre legea recursului compensatoriu

Potrivit unor surse apropiate Guvernului, azi ar urma să aibă loc o întâlnire de urgență la Guvern pe tema efectelor legii recursului compensatoriu. De altfel, în urmă cu doar câteva minute, Klaus Iohanis cerut a Guvernului României o analiză urgentă și soluții legate de recursul compensatoriu, susținând că nimeni nu trebuie să se teamă și siguranța cetățeanului român nu este negociabilă.

Viorica Dăncilă a declarat, marţi, la Strasbourg, că recursul compensatoriu a fost iniţiat de Cabinetul Cioloş, fiind o decizie „neinspirată”. Viorica Dăncilă a adăugat că va discuta cu ministrul Tudorel Toader pentru a analiza efectele acestuia şi pentru a lua o decizie în acest sens.

„După cum ştiţi această lege a recursului compensatoriu a fost iniţiată de Guvernul condus de Dacian Ciolos şi cred că a fost o decizie neinspirată la acel moment.

Mâine mă voi întâlni cu ministrul Justiţiei tocmai pentru a luă o decizie, care au fost efectele acestei legi astfel inmcat decizia noastră să reflecte realitatea în România şi lucrurile care s-au întâmplat să nu mai aibă loc. Nu pot să iau o decizie până nu vorbesc cu cei în domeniu”, a transmis Viorica Dăncilă, la Strasbourg.

La începutul săptămânii, după ce mai mulți infractori au comis noi delicte în urma eliberării conform legii privind recursul compensatoriu, Tudorel Toader afirma că vinovată ar fi guvernarea tehnocrată.

„Simple precizări: În repetate rânduri, am arătat următoarele: proiectul de lege privind recursul compensatoriu a fost inițiat de către guvernarea tehnocrată, faptul că CSM (în componența anterioară) l-a avizat și a propus considerarea zilelor ca fiind executate, că a fost adoptat de Parlament, că a intrat în vigoare la scurt timp după ce am devenit ministru și că studiul de impact nu se face după ce legea intra în vigoare!”, a scris Tudorel Toader, pe contul său de Facebook.

În decembrie 2017, când ministrul a avansat în spațiul public ideea că nu ar avea vreo responsabilitate în adoptarea și aplicarea legii privind recursul compensatoriu, fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, preciza că proiectul inițial a fost modificat substanțial de noul legislativ.

„Recursul compensatoriu. Precizările mele de tehnocrat. Proiectul a fost modificat în mod fundamental în Parlament, şi anume: s-a extins beneficiul compensatoriu de la 3 zile pentru fiecare 30 zile consecutive executate în condiţii neconforme la 6 zile pentru fiecare 30 zile, chiar dacă nu sunt consecutive; s-a extins fără verificarea riguroasă a fiecărui caz, pentru a stabili că au fost condiţii neconforme de detenţie; s-a extins condiţia de 3 mp la 4 mp. Am scris pe 24 octombrie 2017 despre aceste lucruri. Şi am avertizat ce urmează”, explica Raluca Prună, în 2017.

Deținuții violenți să nu mai fie eliberați în baza recursului compensatoriu

După încă o nouă crimă comisă de un recidivist eliberat în baza legii recursului compensatoriu, deputatul PNL Florin Roman anunța că va depune un proiect de lege care să nu mai permită eliberarea celor violenți înainte de ispășirea integrală a pedepsei.

Între timp,  Uniunea Salvați România a nunțat că inițiază abrogarea legii recursului compensatoriu.

Săptămâna trecută, ministrul Justiţiei Tudorel Toader declara că, în ultimul an, 13.000 de infractori au fost eliberaţi mai devreme din închisori.

Angajaţii din penitenciare avertizează că, statistic, rata de recidivă este de 70 la sută, spune la Europa FM liderul Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor Sorin Dumitrașcu.

Klaus Iohannis intervine

În urmă cu puțin timp, în discuțiile legate de recursul compensatoriu a intervenit și președintele Klaus Iohannis. Într-o declarație făcută, miercuri dimineață de la Cotroceni, Klaus Iohannis a transmis că „Siguranța cetățeanului român nu este negociabilă”.

“Recursului compensatoriu. Foarte mulți au observat și discutat în emisiuni despre delicvenți care au fost mai repede eliberați mai devreme în baza recursului compensatoriu, fiindcă închisorile din România sunt proaste. Această chestiune a fost posibilă în baza unei legi care e în vigoare. Trebuie să spun clar și răspicat siguranța cetățeanului român nu este negociabilă, așadar trebuie să tragem câteva concluzii și să venim cu măsuri pentru care românul să nu stea cu teamă că un delicvent vine peste el”, a declarat Klaus Iohannis.