Confidenţialitate

Discuții aprinse și acuzații grave în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite

Reuniunea de urgenţă a fost convocată după atacul american asupra bazei al-Shaayrat din Siria.

Ambasadorul rus a condamnat dur bombardamentele ”ilegitime” ale americanilor si a acuzat că vor exista consecinţe extrem de serioase pentru stabilitatea regională şi internaţională.

Vladimir Safronkov a catalogat atacul aerian american drept o ”încercare de a distrage atenţia de la numeroasele victime din rândul populaţiei paşnice irakiene şi siriene, care au fost cauzate de acţiuni unilaterale”.

În schimb, ambasadoarea Statelor Unite, Nikki Haley, a argumentat că măsura este una ”complet justificată” după atacul chimic asupra civililor din Khan Sheikhoun :

Marți, regimul Assad a lansat un nou atac chimic , omorînd civili. A făcut asta crezînd că va scăpa nepedepsit, fiindcă știa că Rusia o să-l acopere. Situația s-a schimbat în noaptea de joi spre vineri. Cînd comunitatea internațională eșuează în încercările sale, statele trebuie să intervină individual.  America nu putea rămîne nepăsătoare cînd sunt folosite armele chimice. Am distrus baza de unde au fost lansate astfel de atacuri iar intervenția noastră a fost perfect justificată. Crimele regimului Assad nu pot fi combătute cu vorbe goale. Am spus –gata!- și am acționat. Bashar al Assad nu trebuie să mai poată folosi arme chimice niciodată.

Nikki Haley a subliniat că președintele sirian s-ar fi confruntat cu sancţiuni şi cu justiţia dacă nu ar fi existat cele şapte veto-uri ruseşti din Consiliul de Securitate:

 Nu doar regimul sirian e vinovat pentru cele întîmplate. Guvernul iranian are o responsabilitate uriașă fiindcă l-a susținut și protejat pe dictator mulți ani. Guvernul rus, de asemenea: ori de cite ori Assad a depășit limitele, Rusia i-a fost alături. Speram ca ONU să ia măsuri dar de 7 ori pînă acum Rusia a blocat prin veto orice încercare. Sprijinindu-l pe Assad, va crește numărul celor uciși de el. Nu avem de gînd să mai permitem asta.

În discursul său, ambasadoarea Statelor Unite la ONU a facut de mai multe ori referire la Rusia:

Rusia ar fi trebuit să înlăture armele chimice din Siria. În mod evident, asta nu s-a întîmplat. De ce? Poate pentru că Rusia le-a lăsat în mod voit, ori n-a fost în stare să le înlăture. Sau poate regimul Assad a mințit spunînd că nu are arme chimice. Rusia trebuie să-și reconsidere alianța cu Bashar Al Assad. Regimul sirian și aliații săi trebuie să dea dovada că iau în serios implicarea  Națiunilor Unite, lucru pe care nu l-au făcut pînă acum.  America a făcut o mișcare importantă joi noaptea : suntem pregătiți să facem și  mai mult, dar sperăm că nu va fi necesar. E timpul ca națiunile civilizate să pună capat crimelor din Siria și să ceară o soluție politică.

 

Ambasadorul Marii Britanii, Matthew Rycroft, a susţinut că rachetele de croazieră americane reprezintă un ”răspuns proporţional faţă de o serie de acţiuni de nedescris”.

În schimb, ambasadorul francez a afirmat că singurul obiectiv al regimului preşedintelui sirian este ”anihilarea tuturor celor care i se împotrivesc, oricare ar fi preţul pentru asta”.

În opinia lui Francois Delattre, împiedicarea lui Assad este esențială, iar acţiunea militară americană a fost una legitimă.

La rîndul său, Secretarul General al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, le-a cerut părţilor implicate în conflictul sirian să se abţină de la acţiuni care ar provoca şi mai multă suferinţă civililor din Siria.