Directorul regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Zsuzsanna Jakab, a declarat, joi, la Bucureşti, că problema imunizării copiilor poate fi rezolvată prin instituirea prin lege a obligativităţii vaccinării pentru a putea intra la şcoală, arătând că existe studii exhaustive care infirmă orice legătură între vaccinare şi autism.
“Vaccinurile sunt absolut sigure. Au fost studii epidemiologice în anii 1990, pentru că toate aceste probleme legate de autism şi vaccinuri sunt vechi şi am făcut studii care arată clar că nu există nicio dovadă. Din contră, vaccinurile sunt sigure. Nu există nicio legătură între cele două”, a spus directorul OMS, la o dezbatere pe tema imunizării, organizată la Bucureşti.
Întrebată despre posibilitatea introducerii unor sancţiuni pentru părinţii care nu îşi vaccinează copiii, ea a precizat că o soluţie posibilă este condiţionarea accesului copiilor la şcoală de imunizare.
“Cred că dacă Legea sănătăţii publice va stabili ca obligatoriu pentru copii să fie vaccinaţi înainte de a intra la şcoală se va rezolva această problemă”, a afirmat Zsuzsanna Jakab.
Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, la o dezbatere pe tema imunizării, că şi-a vaccinat ambii copii, deşi a avut “probleme” în a găsi vaccinul de care avea nevoie, şi a precizat că susţine ideea că părinţii pot alege ce consideră că este mai bine pentru copiii lor, dar nu şi în cazul în care aceste alegeri îi afectează pe cei din jur, aşa cum se întâmplă în absenţa imunizării.
Înscrierea copiilor într-o colectivitate se va face numai după prezentarea documentelor care atestă că au fost făcute vaccinurile obligatorii, iar părinţii îşi asumă în scris refuzul vaccinării, potrivit proiectului Legii vaccinării, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii.Proiectul prevede, de asemenea, că în cazul în care părinţii refuză vaccinarea copilului pot fi sesizate instituţiile abilitate “privind constatarea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinţi sau reprezentanţi legali în cazul minorului care împlineşte vârsta de 3 ani şi nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei”.
Iniţiatorii legii spun că scopul acesteia nu este acela de a-i sancţiona pe părinţii sau pe reprezentanţii legali ai copiilor, ci acela de a asigura o informare mai bună a acestora asupra tipurilor de vaccinuri administrate, asupra beneficiilor acestora şi asupra riscurilor la care se expun prin nevaccinare. Astfel, devine primordial rolul medicului de familie privind informarea părinţilor.