Confidenţialitate

Directorul INFP: Seismul din Covasna, parte din activitatea seismică normală a zonei Vrancea

Cutremurul cu magnitudinea de 5,8 pe scara Richter, care s-a produs duminică dimineaţa în judeţul Covasna, face parte din activitatea seismică normală a zonei Vrancea şi nu aşteptăm replici, a declarat, duminică dimineaţa, pentru Agerpres, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

“Cutremurul a avut o magnitudine de 5,8 şi s-a produs la o adâncime de 151 de kilometri, intensitatea în epicentru fiind 6, una destul de mare, pentru că s-a simţit destul de bine şi la Bucureşti. Aceasta este ultima revizuire. Cutremurul face parte din activitatea seismică normală a zonei Vrancei. Ultimele cutremure cu o magnitudine de peste 5 s-au produs în 2016, în septembrie şi decembrie, tot de 5,8 grade pe Richter, iar în 2018, acesta este cel mai mare. Nu mai aşteptăm replici. De obicei la cutremurele de adâncimea aceasta nu prea sunt replici şi dacă sunt, ele sunt mult mai mici. În Vrancea nu sunt replici aşa cum sunt la cutremurele de suprafaţă. E important că nu s-a produs un seism de magnitudine mai mare”, a precizat Constantin Ionescu.

Un cutremur cu magnitudinea 5,8 pe scara Richter s-a produs duminică dimineaţa, la ora locală 3 şi 38 de minute, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, la o adâncime de 151 de kilometri, arată ultimele date ale INFP.

Seismul a avut epicentrul în apropierea de oraşele Nehoiu (21 km), Covasna (35 km), Întorsura Buzăului (41 km), Târgu Secuiesc (49 km) şi Vălenii de Munte (58 km).

Mişcarea telurică s-a produs înainte de trecerea la ora de iarnă.