Directorul general al Aeroportului Internațional “Avram Iancu” Cluj-Napoca, David Ioan Ciceo, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, de procurorii anticorupție, pentru luare de mită.
Potrivit unui comunicat al Direcției Naționale Anticorupție, în același dosar a fost trimis în instanță și Ioan Bene, administrator al unei societăți comerciale, sub acuzația de dare de mită.
Potrivit procurorilor, în anul 2011, Consiliul Județean Cluj și Regia Autonomă a Aeroportului Internațional “Avram Iancu” Cluj-Napoca au început realizarea unei “Piste de decolare — aterizare de 3.500 m și suprafețe de mișcare aferente”, proiect ce viza dezvoltarea infrastructurii aeroportuare din zona de Nord — Vest a României.
Proiectul – care presupunea un efort financiar semnificativ – a fost divizat în trei etape distincte, explică DNA.
Pe 6 septembrie 2011, ca urmare a procedurilor de licitație publică, între RA — Aeroportul Internațional Cluj-Napoca, în calitate de achizitor, și o asociere de firme din care făcea parte și cea administrată de inculpatul Ioan Bene, în calitate de executant, a fost încheiat un contract având ca obiect executarea, finalizarea și întreținerea lucrării “Pistă de decolare aterizare de 3.500 m etapa 1 și suprafețe de mișcare aferente”.
“După finalizarea lucrărilor, pe fondul cointeresării materiale a lui Ciceo David Ioan, directorului regiei autonome Aeroportul Internațional Cluj — Napoca, și a unei alte persoane din conducerea CJ Cluj, omul de afaceri Bene Ioan a convenit cu aceștia să realizeze în continuare lucrări din Etapa II a proiectului, în sensul de a construi platforma de parcare aeronave Apron 4, lucrare ce a fost finalizată în luna martie 2014. Acest lucru s-a realizat în lipsa oricăror forme legale și transparente de evaluare și acordare a unei astfel de lucrări finanțate din bani publici, prin ignorarea principiilor concurenței și transparenței stabilite de legiuitor”, spun procurorii.
Potrivit sursei citate, în acest context, Ciceo David Ioan a primit, în octombrie 2012, de la Ioan Bene, un imobil situat în Cluj Napoca, presupus achiziționat de părinții săi cu suma de 690.000 lei și care ulterior a fost finisat cu lucrări evaluate la suma de 563.226 lei (manoperă și materiale). Lucrările respective au fost executate de firme colaboratoare sau aparținând inculpatului Bene Ioan, costurile fiind suportate de acesta din urmă, arată DNA.
“În schimbul acestor foloase, inculpatul Ciceo David Ioan, în exercitarea prerogativelor și atribuțiilor funcției sale, a direcționat, în baza unor acte neconforme, alocări bugetare ale Regiei pe care o conducea către societatea administrată de omul de afaceri, în vederea achitării lucrărilor la platforma de parcare aeronave Apron 4”, mai spun anchetatorii.
Procurorii au dispus instituirea sechestrului asupra imobilului ce a făcut obiectul infracțiunii de luare de mită, în vederea asigurării confiscării speciale.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.