Directorii Hexi Pharma ar fi trebuit să ajungă la închisoare, dar au scăpat pentru că s-au prescris faptele de care erau acuzați. Concluzia apare în motivarea judecătorilor de la Curtea de Apel București care au dispus săptămâna trecută încetarea procesului privind dezinfectanții necorespunzători din spitale.
Judecătorii Iuliana Ciolcă și Alexandru Mihalcea, de la Curtea de Apel București spun că e „fără putință de tăgadă” că acțiunile șefilor Hexi Pharma au dus la extinderea infecțiilor nosocomiale din spitale, că aceștia sunt vinovați, dar că faptele s-au prescris, scrie cotidianul Libertatea care citează motivarea deciziei de a închide acest caz. Magistrații admit că prima instanță a stabilit în mod corect vinovăția, directorii Hexi Pharma, Flori Dinu şi Mihai Leva, fiind condamnați inițial la câte 3 ani de închisoare.
Judecătorilor de la Curtea de Apel le-a luat însă de 4 ori mai mult decât colegului lor de la Tribunalul București ca să ajungă la această concluzie când deja era prea târziu. În orice justiție normală apelul nu durează mai mult decât judecata pe fond, spune la Europa FM jurnalistul Cătălin Tolontan, datorită căruia a început ancheta penală în dosarul Hexi Pharma.
Cătălin Tolontan: „La Curtea de Apel procesul a durat de patru ori mai mult, iar termenele au fost de cinci ori mai multe. 50 de termene”
„Judecătorul Mitu Stegarul este cel care a dat decizia de condamnare pentru directori și firmă pe 30 ianuarie 2019. La niciun an după ce a ajuns la Tribunalul București dosarul. În 10 termene. În schimb, la Curtea de Apel procesul a durat de patru ori mai mult, iar termenele au fost de cinci ori mai multe. 50 de termene”, a spus Cătălin Tolontan.
Sentința definitivă în dosarul Hexi Pharma ar fi trebuit dată de Curtea de Apel Bucureşti în urmă cu doi ani, însă procesul a fost tergiversat în aşteptarea unei expertize cerute de judecătorii de la Curtea de Apel București.
Cătălin Tolontan: „Existau probe clare în dosar în privința falsificării substanțelor”
„Nimeni nu a înțeles la ce a folosit expertiza aceea. Existau probe clare în dosar în privința falsificării substanțelor. Existau mărturiile oamenilor de la laboratorul lui Hexi Pharma, care au recunoscut că li s-a spus să treacă cu vederea faptul că substanțele respective nu au niciun efect și nu ucid germenii”, a mai spus Cătălin Tolontan.
Deși vinovați, directorii Hexi Pharma nu mai pot fi trași la răspundere, firma a fost obligată să plătească despăgubiri de peste 10 milioane de euro către 131 de spitale din România.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin