Confidenţialitate

Directorul ELCEN: „Realitatea este că și anul acesta funcționăm cu CET-uri din anii ’64. Sperăm în cel mai scurt timp să lansăm licitații astfel încât în 3, 4, 5 ani să putem avea centrale noi” | AUDIO

Și în iarna care urmează vor mai fi avarii la sistemul centralizat de încălzire a Capitalei, dar există gaze pentru încălzirea bucureștenilor, spune directorul general al Electrocentrale Bucureşti. Invitat la Profit Energy forum, Claudiu Creţu le-a transmis celor cu centrale de apartament că sistemul centralizat redevine principală soluţie de încălzire sustenabilă datorită descoperirilor de gaze din Marea Neagră.

Claudiu Crețu, directorul ELCEN: „Realitatea este că și anul acesta funcționăm cu CET-uri din anii ’64”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Gaze pentru iarna aceasta avem. Avem un contract cu Romgaz și cu Petrom. În condițiile în care iarna viitoare va fi o iarnă similară cu precedentele, nu estimăm să fie o problemă. Studiile arată că boilerele individuale vor fi eliminate. Sunt surse poluante, consumă foarte mult. Sistemele centralizate pot integra tehnologie regenerabilă, dar drumul e foarte lung.

Adică, realitatea este că și în iarna asta vor mai fi colo-colo avarii. Realitatea este că și anul acesta funcționăm cu CET-uri din anii ’64, dar sperăm în cel mai scurt timp să lansăm licitații astfel încât în 3, 4, 5 ani să putem avea centrale noi”, a spus Claudiu Creţu.

În privința încălzirii geotermale, șeful ELCEN a spus că aceasta nu e de ajuns pentru Capitală

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Da, vorbim despre pompe de căldură, despre heat pumps, deja avem studiu pentru introducere geotermală, dar lucrurile astea nu se întâmplă de pe un an pe altul. Sunt proiecte care trebuie bine gândite, analizate și trecerea la geotermal va fi una parțială, deci noi vorbim despre o integrare a tehnologiilor regenerabile. Dacă stăteam pe o rezervă de geotermal cu 100 și ceva de grade sub București, poate luam în calcul. Dar când știm că 50, poate 60 de grade evident că este nevoie și de gaz”, a mai spus Claudiu Crețu.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Guvernul pregătește ridicarea plafonării prețurilor la energie electrică. Sebastian Burduja: Liberalizarea pieței trebuie să se facă treptat | AUDIO