Cu afaceri în domeniile imobiliar, mass media, servicii financiare și petrol, Dinu Patriciu a fost primul capitalist român. În februarie 1990, este cel care a înființat prima firmă din România postcomunistă.
‘
Ulterior, a intrat în afaceri cu petrol. Mai răsunătoare decât achiziționarea Rompetrol în 98 a fost vânzarea pachetului majoritar al companiei, în 2007, către kazahii de la KazMunaiGaz. În urma acestei tranzacții, Dinu Patriciu a devenit cel mai bogat român, cu o avere de aproximativ 3,4 miliarde de dolari.
‘
În România postcomunistă, afacerile au mers deseori mână în mână cu politica. A fost și cazul lui Dinu Patriciu, care nu a ocolit scena politică. Imediat după 90, a devenit membru fondator al PNL și a fost deputat în mai multe legislaturi – până în 2003.
‘
De-a lungul anilor, nu au lipsit controversele politice. În 2004, Dinu Patriciu a sponsorizat campania lui Mircea Geoană pentru alegerile generale de primar al Bucureștiului împotriva actualului președinte al României, Traian Băsescu. Un alt moment care trebuie menționat – celebrul episod ‘bilețul roz’. În 2007, Călin Popescu Tăriceanu – pe atunci prim-ministru – i-a cerut preşedintelui Traian Băsescu să intervină la Parchet în favoarea prietenului său, Dinu Patriciu.
‘
Despre încrengătura dintre oamenii de afaceri și politicienii români, același Dinu Patriciu a folosit o metaforă memorabilă în documentarul ‘Kapitalism, rețeta noastră secretă’: ‘Țin minte că le desenam colaboratorilor, atunci când mă refeream la Rompetrol, un rechin. După aia, am început să le desenez o balenă, și la un management meeting, pentru prima dată, le-am desenat o caracatiță simpatică și le-am descris modelul care rezulta de aici’.
‘
‘