Confidenţialitate

Dincolo de frontiere la One World România 2016

A noua ediție a Festivalului de Documentar și Drepturile Omului One World Romania privește dincolo de frontiere. Cea mai recentă criză a refugiaților din Europa și pretutindeni reprezintă tema centrală a festivalului în 2016.

“Ne întoarcem într-o lume îngrădită, se construiesc noi ziduri în jurul unor țări considerate libere până nu demult, oamenii se luptă cu deciziile pe care sunt obligați să le ia de către regimuri opresive și toate acestea ridică o serie întreagă de întrebări extrem de serioase legate de drepturile omului. Urmărim problemele din spatele migrației și noilor granițe dintr-o perspectivă extrem de actuală, dar și din una istorică, prin prisma marilor migrații care au marcat sfârșitul anilor ’40. Mai mult, vom crea în jurul festivalului mai multe evenimente care să familiarizeze publicul în mod direct cu refugiații din jurul nostru”, anunţă echipa One World Romania.

“În 2015 am pornit o secțiune care cuprinde documentare concentrate în jurul unei anumite zone geografice, din punct de vedere al drepturilor omului. La One World Romania 8 am discutat despre Africa. În 2016 vorbim despre Orientul Mijlociu, venind astfel în completarea secțiunii despre migrație. Asta pentru că, așa cum bine știm, Europa a fost „asaltată” chiar din acea parte a lumii. Documentarele de aici vor creiona un peisaj social extrem de contradictoriu și divers, cu personaje într-o luptă continuă – cu cei din jur sau cu ei înșiși.

O altă secțiune a festivalului One World Romania cuprinde filme documentare care, prin temele abordate, ilustrează o serie întreagă de suferințe ale europenilor, din istorie sau din prezent. Filmele secțiunii „EuroPains” arată cum de-a lungul timpului, continentul – prin locuitorii lui, dar și prin cei care găsesc refugiu aici – se transformă, dar reușește prin valorile sale să facă față acestor transformări”, explică organizatorii One World Romania.

Anul acesta imaginea One World Romania ilustrează tema principală a festivalului – criza refugiaților. Fotografia din centrul afișului este realizată de Thomas Câmpean, unul dintre cei câțiva fotojurnaliști români care au realizat o amplă documentare a fenomenului migrației din toată lumea în 2015.

Fotografia este realizată pe 13 septembrie 2015 la granița dintre Ungaria și Serbia.

Anul trecut, prin acest punct de trecere peste 160.000 persoane au intrat în Ungaria, în ciuda amenințărilor primului ministru Viktor Orban, care a declarat că oricine traversează granița dinspre Serbia va fi arestat.