Din toamnă – femeile de serviciu, șoferii sau electricienii angajați la Parlament nu vor mai beneficia de pensii speciale.
O spune la Europa FM chiar inițiatorul formei actuale a legii, deputatul PSD , Florin Iordache, fostul ministru al Justiției.
Acesta spune că nu atunci când a propus modificarea legii s-a gândit că merită pensii speciale funcționarii publici parlamentari și că s-a referit la consilieri, la funcționarii și specialiștii din comisiile parlamentare, fără de care Parlamentul nu poate funcționa.
Florin Iordache susține că nu s-a gândit la femeile de serviciu sau la șoferii din Parlament când a propus prevederea privind pensiile speciale, dar că discrepanțele apărute vor fi modificate în noua sesiune parlamentară, printr-o nouă lege a pensiilor.
Legea pensiilor speciale, modificată în acest an, prevede, de fapt, că toți angajații Parlamentului care desfășoară activități administrative, de gospodărire, investiții sau de întreținere-reparații vor primi astfel de pensii.
Privilegiile nu se opresc, însă, aici.
Andreea Paul, președinta organizației neguvernamentale Inițiativa pentru competitivitate, a explicat pentru Europa FM că angajații Parlamentului beneficiază de două tipuri de avantaje.
Pe de o parte, funcționarii publici parlamentari (la care se includ și șoferii, personalul de serviciu) beneficiază de pensie la 60 de ani, nu la 65 cum e în sistemul public, așadar, un drept cu 5 ani înaintea celorlalți.
La aceast lucru se adaugă și pensiile speciale care – o parte sunt acoperite din contribuțiile acestor angajați la sistemul public de pensii, dar o altă parte din bugetul de stat.
Prevederile pentru angajații Parlamentului sunt, însă, chiar mai avantajoase decât în cazul magistraților.
Dacă și magistrații și angajații Parlamentului se pot pensiona la 60 de ani, în cazul judecătorilor și procurorilor, însă, este nevoie de o vechime în magistratură de cel puțin 20 de ani.
În timp ce pentru angajații parlamentului – doar 14 ani. În plus, nu de puține ori s-a vorbit despre parlamentari care și-au angajat rudele în diverse posturi la Palatul Parlamentului.
Acum, chiar dacă nu se mai practică acest lucru, potrivit Andreeei Paul, există în continuare rețele de prietenii și de interese.
Iar toți acești membri ai rețelelor vor beneficia de pensii speciale.
Din nou, Andreea Paul.
O altă anomalie a legii pensiilor speciale este faptul că se pot cumula două astfel de pensii. În luna iunie, numărul persoanelor care primeau pensii speciale civile era de 8.615.
Andreea Paul spune că Parlamentul ar trebui să modifice prevederea legislativă care dă dreptul tuturor angajaților din Parlament la pensii speciale pentru că se crează inechități.
Astfel, femeia de serviciu de la Parlament ar ajunge să aibă pensia mai mare decât a unui medic sau a unui profesor.