Confidenţialitate

Din nou la școală: Autoritățile din Brașov nu au bani pentru a angaja medici și asistente în școli

Mai este o săptămână până la începerea noului an școlar. Și în 2016, sunetul clopoțelului se va confunda cu zgomotul discursurilor despre reformă și lamentările politicienilor.

În ultimii zece ani, numărul pre-școlarilor și al elevilor s-a redus cu aproape 40%, ceea ce nu e de mirare într-o țară care continuă să nu-și respecte promisiunile privind finanțarea educației.

Europa FM va face în această săptămână un tur prin toată țara pentru a afla cum au pregătit autoritățile cele aproape 19.000 de școli.

În județul Brașov, grădinițele și școlile încep și în acest an cu mare deficit de cadre medicale. Deși peste 100 de medici și asistente ar trebui să vegheze la sănătatea copiilor din unitățile de învățământ, nici jumătate dintre aceștia nu pot fi angajați, pentru că nu există bani pentru salariile lor.

 

În instituțiile de învățământ din Brașov ar trebui să fie 112 cadre medicale, însă, în realitate, în grădinițele, școlile și liceele din Brașov, nu vor exista nici în acest an mai mult de 47 de medici și de asistenți.

Motivul este legat de subfinanțare, adică posturile prevăzute în schemele de școlarizare nu vor fi înființate pentru că nu există și buget pentru plata acestor salarii.

”Între noi și Direcția de Sănătate Publică, respectiv Ministerul Sănătății, se încheie un contract de finanțare care la  capitolul cheltuieli de personal, de regulă, se aprobă la nivelul execuției din anul anterior. Și acesta este motivul pentru care în fiecare an există un deficit al acestor cheltuieli. Nu se alocă fonduri pentru a putea să facem angajări.”, a declarat șefa Direcției de Servicii Sociale Brașov, Mariana Topolicianu.

 

În fapt, în unitătile de învățământ din Brașov vor fi în acest an doar 5 medici și 42 de asistente, ceea ce însemnă că mulți copii vor veni la școală fără să treacă prin triaj și fără să fie văzuți nici măcar atunci când au nevoie, de un cadru medical.

Situația este aceeași de ani buni. Așa se face că o asistentă medicală deservește și 2-3 grădinițe în același timp, adică, este prezentă doar câteva ore dintr-o săptămână, într-o unitate de învățământ în care sunt înscriși și peste 100 de copii.

Cel mai bine stau colegiile și liceele, care sunt deservite de 8 medici și 14 asistenți. În schimb, în școlile gimnaziale există un singur caz în Brașov, unde este angajat un asistent medical.