Un grup infracţional organizat care a ajutat mai multe persoane fără un loc de muncă sau fără salariu să ia credite de la bănci cu acte false a fost destructurat dup[ 35 de percheziții în București și cinci județe.
Membrii grupului sunt bănuiți că, în perioada iulie 2018 – august 2019, au facilitat obținerea de credite de către persoane care nu aveau loc de muncă și care nu realizau venituri. Solicitanții de credite susțineau că sunt angajați și au venituri, însă, de fapt, fie nu erau angajați deloc, fie aveau contracte individuale de muncă active, însă veniturile nu le permiteau obținerea de credite, notează Mediafax.
Majoritatea persoanelor care au depus cereri de creditare sunt persoane cu studii medii și cu situație materială precară, unele dintre acestea fiind cunoscute cu antecedente penale. Membrii grupului infracțional au facilitat obținerea frauduloasă a creditelor în schimbul primirii unui „comision” variabil în funcție de valoarea creditului.
„Angajarea fictivă s-a realizat prin depunerea on-line a unor declarații fiscale (D 112 – Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate), în cuprinsul cărora s-a specificat, în mod necorespunzător adevărului, faptul că persoanele fizice care au solicitat acordarea produselor de creditare sunt angajate de mai mult timp în cadrul acestor societăți (perioade cuprinse între 6 luni și un an), obținând venituri lunare considerabile. Prin depunerea acestor declarații fiscale s-a urmărit crearea unui istoric scriptic în câmpul muncii pentru solicitanții împrumuturilor, astfel încât aceștia să îndeplinească condiţiile de eligibilitate impuse de instituțiile de creditare din punct de vedere al veniturilor realizate. Astfel, deși solicitanții creditelor nu au fost niciodată angajați la societățile comerciale controlate de membrii grupului infracțional organizat, în urma depunerii declarațiilor, aceștia au dobândit în mod fictiv și retroactiv această calitate. De regulă, declarațiile 112 au fost depuse cu câteva zile înainte de solicitarea produselor de creditare. În acest fel, reprezentanții băncilor și ai IFN-urilor au fost induși în eroare, aceștia constatând, în momentul interogării bazei de date ANAF, faptul că solicitanții creditelor figurau angajați la societățile indicate în cererile de creditare”, arată DIICOT.
De regulă, veniturile persoanelor care au solicitat acordarea împrumuturilor erau verificate de funcționarii instituțiilor de creditare prin interogarea bazei de date puse la dispoziție de ANAF. Au existat însă bănci care le-au cerut clienților să prezinte documente de venit, situație în care membrii grupului infracțional au falsificat aceste înscrisuri, punându-le ulterior la dispoziția solicitanților de credite pentru a face dovada calității de salariat și a veniturilor realizate.
Valoarea totală a prejudiciului cauzat ajunge la suma de 3.740.817 de lei. Trei suspecți au fost reținuți pentru 24 de ore, iar alți nouă au primit control judiciar.