Bolile de inimă și ale vaselor de sânge reprezintă o problemă actuală de sănătate publică, iar preveneția acestora este extremde importantă.
O componentă importantă a combaterii factorilor de risc cardiovasculari este un stil de viață echilibrat și sănătos care pornește de la o alimentație variată corespunzătoare.
Medicul neurolog Iulia Coandă recomandă o dietă adecvată pentru prevenția bolilor sistemului cardiovascular.
Dieta de referință în ghidurile internaționale de prevenție a bolilor cardio-vasculare este dieta mediteraneană, care se pare că este superioară față de o dietă hipolipidică (adică săracă în grăsimi).
Dieta mediteraneană pune accentul pe vegetale, fructe și cereale integrale și include brânzeturi cu procent scăzut de grăsime, produse din pui, pește, legume, ulei de măsline și nucifere.
De asemenea, în dieta mediteraneană este limitat aportul de dulciuri și carne roșie. Aportul suplimentar de vitamine, față de alimentele de bază nu influențează riscul cardio-vascular.