Confidenţialitate

Diana Păun, medic endocrinolog: „Peste jumătate din morțile românilor sunt date de boli cardiovasculare” | VIDEO

Diana Păun, consilier prezidențial, Departamentul de sănătate publică, profesor universitar, medic endocrinolog la Spitalul Universitar de Urgență București, a fost invitata Mădălinei Dobrovolschi în emisiunea „Piața Victoriei” de miercuri seara, la Europa FM. Ce putem face pentru sănătatea noastră și care sunt semnele care ar trebui să ne pună pe gânduri și să ne facă să mergem la doctor? Diana Păun a vorbit, printre altele, despre bolile cardiovasculare. „De obicei, bolile cardiovasculare cresc foarte mult în incidență la femei după menopauză. Bărbații sunt expuși, însă, pe toata durata vieții, indiferent de vârstă”, a explicat Diana Păun.

Diana Păun: „Peste jumătate din morțile românilor sunt date de boli cardiovasculare”

Mădălina Dobrovolschi: Bolile cardiovasculare, principala cauză de mortalitate în România de ambele sexe. Ce investigații de rutină ar fi necesare și la ce semnale să fim atenți?

Diana Păun: „Mortalitatea prin boli cardiovasculare reprezintă cea mai importantă cotă, pentru că peste jumătate din morțile românilor sunt date de boli cardiovasculare.

Mă refer aici în primul rând la boala coronariană ischemică, care se poate acutiza prin apariția unui infarct miocardic acut și la accidentele vasculare cerebrale, care ascund de multe ori o hipertensiune arterială netratată și de multe ori nedepistată.

Pentru boala coronariană ischemică, manifestarea cea mai frecventă este oboseala, dar noi putem fi obosiți din multe motive. Mă refer în mod special de oboseala care apare la efort, la suit scări, la eforturi fizice mai accentuate decât cele pe care le facel uzual.

De asemenea, durerile trebuie să ne îngrijoreze, în special durerile în piept, dar angina pectorală se poate manifesta și cu dureri mai ciudate, în umăr, de exemplu sau înspre gât înspre zona mandibulei sau în spate. Ceea ce nu te-ar face să te gândești prima dată la o boală de inimă. […] Oricum, inițial durerea trece. Trece și spontan. Dar dacă ele se repetă trebuie să ne îngrijoreze și trebuie să ne facă să ne prezentăm la doctor”.

Diana Păun: „Bolile cardiovasculare cresc foarte mult în incidență la femei după menopauză”

Diana Păun: „E adevărat că bolile cardiace apar la ambele sexe, dar aș putea spune că femeile sunt protejate întrucâtva, pe perioada vieții fertile. De obicei, bolile cardiovasculare cresc foarte mult în incidență la femei după menopauză. Bărbații sunt expuși, însă, pe toata durata vieții, indiferent de vârstă”.

Diana Păun: „Ideal este să facem mișcare zilnic”

Diana Păun: „Sedentarismul în sine se descrie ca fiind un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, responsabilă de o cotă importantă de mortalitate. Ideal este să facem mișcare zilnic – dacă putem, jumătate de oră de plimbat în pas nu neapărat foarte alert. Ideal ar fi să putem face sport ritmic la sală sau în bazin de înot sau să practicăm un sport de plăcere. Tenisul este foarte bun pentru că mobilizează și articulațiile”.

Mădălina Dobrovolschi: Ce să știm să facem dacă avem vreun semnal de alarmă că am putea suferi de boli cardiovasculare?

Diana Păun: „În primul rând, cred că vizita la medicul de familie este cea mai utilă. Pentru că medicul de familie ar trebui să cunoască cel mai bine suferințele pacienților pe care îi are pe listă. El poate să măsoare tensiunea arterială, să facă un EKG, să ia niște analize și aici mă refer nu la analize complicate, mă refer la un profil lipidic. O măsurare a glicemiei”.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Tulcea: Focar de gripă aviară într-o comună din județ. Directorul executiv al DSVSA: Evitați contactul cu păsările sălbatice. Virusul se poate transmite și la om / „S-a instituit o zonă de restricție de 10 kilometri” | AUDIO