România are 1,5 milioane de oameni care suferă de diabet, conform datelor oficiale înregistrate în 2023. Este cel mai mare număr de persoane înregistrate vreodată cu această boală la noi în țară, însă cifra nu reflectă numărul total de bolnavi, ci se presupune că în realitate sunt mai multe persoane care suferă de diabet. Profesor doctor Bogdan Timar – decanul Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara și medic la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” – specializat în domeniul diabetului, bolilor metabolice și medicinei interne, dar și inițiatorul și coordonatorul programului „Diabetes Science School” a fost invitatul lui Cătălin Striblea în emisiunea „România în Direct” la Europa FM unde a explicat că diabetul zaharat de tip I nu poate fi prevenit. În schimb, cele mai multe cazuri de diabet zaharat tip II pot fi prevenite.
„O mare parte din ceea ce înseamnă tratamentul diabetului e reprezentat de optimizarea stilului de viață”, a spus Bogdan Timar la Europa FM, în cadrul emisiunii care marți, 9 aprilie 2024, a fost transmisă de la Palatul Parlamentului, acolo unde a avut loc un eveniment al Forumului Român de Diabet pentru a marca cinci ani de implicare în a găsi răspunsurile potrivite pentru persoanele care suferă de diabet.
„Este o cifră care într-adevăr, așa cum ați zis, arată doar o mică parte din ceea ce însemană diabetul în țara noastră și în lume, pentru că această tendință pe care o vedem întotdeauna de a avea aproximativ una din nouă, una din zece persoane adulte cu diabet zaharat – pe seama, în principal, cazurilor de diabet zaharat tip II – este perpetuă și în țara noastră.
Dincolo de acest aspect, așa cum ați zis puțin mai devreme la fiecare persoană despre care știm că are diabet avem o persoană care are diabet sau prediabet și nu știe că are această afecțiune pentru că în special diabetul zaharat tip II în prima perioadă de timp este complet asimptomatic”, a explicat profesor doctor Bogdan Timar la Europa FM.
Ce înseamnă diabetul zaharat de tip I?
„Sunt două boli distincte ce au în comun faptul că în ambele situații glicemia pacienților noștri crește. Cum se spune în popor, zahărul din sânge crește. Cele două boli, în schimb, din punct de vedere al modului în care apar nu au nimic în comun”, a explicat Bogdan Timar.
„Diabetul zaharat tip I este o boală autoimună în care organismul printr-un mecanism imun își distruge în totalitate celulele care produc insulina astfel încât persoana respectivă rămâne complet fără insulină. Insulina este hormonul care are menirea de a introduce glucoza în interiorul celulelor ca celulele să poată utiliza această glucoză pe post de substrat energetic. Această afecțiune apare de regulă în timpul copilăriei sau la vârsta adultului tânăr – de cele mai multe ori apare până la vârste de 25-30 de ani. De ce? Pentru că aceea este perioada în care se declanșează răspunsul imun prin care organismul își autodistruge propriile celule producătoare de insulină”, a explicat profesor doctor Bogdan Timar la Europa FM.
Profesor doctor Bogdan Timar: „Diabetul zaharat de tip I nu poate fi prevenit”
„În momentul de față, diabetul zaharat tip I nu poate fi prevenit. Avem de aproximativ un an de zile un tratament care la persoanele predispuse la a face diabet zaharat tip I, dacă procesul acesta este declanșat înainte de a face diabetul poate duce la o întârziere modestă a apariției diabetului și vorbim aici, probabil, de aproximativ doi ani de zile. Deci, practic, așa cum știm acum, diabetul zaharat tip I nu poate fi prevenit”, a mai spus profesor doctor Bogdan Timar.
Ce înseamnă diabetul zaharat de tip II?
Cătălin Striblea: Marea masă a românilor, de fapt, din din acest tip II, care este un comportament, un diabet indus de ceea ce face greșit în viețile noastre.
Profesor doctor Bogdan Timar: „Așa este. Diabetul zaharat tip II este cea mai frecventă cauză de diabet. Aproximativ 90-95% din toate cazurile de diabet sunt de diabet zaharat tip II. Acest diabet zaharat tip II este o afecțiune mai nouă în istoria omenirii. De exemplu, cazurile de diabet zaharat tip II în urmă cu 150 de ani erau cvasirarisime.
Diabetul zaharat tip II apare deoarece avem un dezechilibru cronic și de lungă durată a balanței energetice. Asta înseamnă că noi consumăm prin mâncare, prin alimentație primim mai multă energie decât am arde pentru activitățile de zi cu zi.
În momentul în care această balanță energetică este pozitivă constant apar două fenomene:
- Organismul nostru își depozitează surplusul energetic sub formă de țesut adipos;
- Iar cel de-al doilea mecanism care duce foarte frecvent la diabetul zaharat tip doi este un mecanism de protecție al fiecărei celule”.
Categoria de persoane cu predispoziție la diabet zaharat de tip II
Cătălin Striblea: Înțeleg. Mâncăm mai mult, nu ne mișcăm destul. Uitați-vă un pic la mine că eu sunt exemplul cel mai potrivit, bănuiesc că ascultătorii noștri știu cum arăt. Adică, eu sunt un tip supraponderal – am ceva greutate în plus – mă mișc destul de greu din cauza altor afecțiuni. Eu pare că sunt un client perfect pentru treaba asta.
Profesor doctor Bogdan Timar: „Există o predispoziție coroborată și cu vârsta. De ce? Pentru că odată cu înaintarea în vârstă avem un risc mai mare de a face diabet zaharat. În plus față de acest aspect, sedentarismul coroborat cu supraponderea sau obezitatea ne fac să avem o probabilitate mai mare de a dezvolta diabet zaharat tip II. Practic, în jurul vârstei de 40-50-60 de ani, riscul de a face diabet zaharat tip II crește comparativ cu vârstele mai tinere”.
Cătălin Striblea: Pentru că suntem la Forumul Român de Diabet care are loc la Parlament, oamenii care lucrează în domeniul acesta au pus la dispoziția tuturor un site unde puteți face chiar acum un test de predispoziție. Se cheamă nutejoci.ro – intrați acolo și aveți un chestionar. completați și vedeți unde sunteți. Eu am ieșit cu risc mediu de diabet zaharat tip II. Mi-au spus colegele dumneavoastră că dacă apare risc avansat atunci poate nu ar fi rău să începi să-ți consulți medicul de familie.
Profesor doctor Bogdan Timar: „În principiu, noi recomandăm ca toată lumea să-și măsoare cel puțin o glicemie dimineața pe nemâncate din trei în trei ani. În situația în care valorile anterioare erau cvasinormale. Persoanele care, în schimb, au un istoric, spre exemplu de diabet zaharat în familia lor sau persoanele care sunt supraponderale, obeze, persoane care au afectări cardiovasculare, deci apar foarte frecvent împreună cu diabetul zaharat, în special cel de tip II ar trebui să-și verifice această glicemie anual astfel încât să-și poată depista prezența diabetului dacă acest diabet există, pentru că așa cum spuneam există foarte multe situații în care persoanele trăiesc cu diabet 2-3 chiar 5 ani fără să aibă niciun semn – asta înseamnă că el nu ar fi depistat în afara situației în care pacientul își măsoară o glicemie dimineața”.
Cătălin Striblea: Deci eu ar trebui să încep – și eu și alții care sunt în situația mea, nu suntem o nație foarte sănătoasă, mă mai uit și eu pe stradă. Suntem mulți supraponderali. Ar trebui să începem să ne măsurăm câte o glicemie. Ca prim pas.
Profesor doctor Bogdan Timar: „Fără niciun factor de risc, ar trebui cel puțin o dată la trei ani, peste vârsta de 45 de ani să măsurăm glicemia și asta doar în situația în care toate valorile anterioare au fost cvasinormale”.
Profesor doctor Bogdan Timar: Cele mai multe cazuri de diabet tip II pot fi prevenite. „O mare parte din ceea ce înseamnă tratamentul diabetului e reprezentat de optimizarea stilului de viață”
Cătălin Striblea: Cât la sută este prevenție și cât la sută este tratament? Cu alimentație echilibrată, carne, grăsimi reduse, brânzeturi boala se vindecă ori nu apare?
Profesor doctor Bogdan Timar: „Trebuie menționat că în ceea ce privește diabetul zaharat de tip I am clarificat că nu poate fi prevenit în momentul de față. Cele mai multe cazuri de diabet zaharat tip II sunt prevenibile, dar prevenția aceasta trebuie să fie făcută din timp – adică din momentul în care încep să am glicemii mai crescute decât normal, sigur că dacă intervin prin măsuri de optimizare a stilului de viață pot decala momentul când va apărea diabetul. Dar aceste metode de prevenție trebuie făcute cu mult timp înainte să am deja risc de a face diabet zaharat tip II.
O mare parte din ceea ce înseamnă tratamentul diabetului – odată acesta apărut – e reprezentat de optimizarea stilului de viață. Și aici este greu de pus un procentaj cu exactitate cât de mult contează tratamentul, cât de mult contează optimizarea stilului de viață, dar cu siuguranță o reușită în ceea ce privește managementul diabetului poate fi obținută doar în condițiile și optimizării stilului de viață. Cred că am putea să spunem că poate fi un 50%-50% în condițiile în care avem o variabilitate inter-individuală foarte mare și în condițiile în care e foarte important că odată apărut diabetul să știm că dacă intervenim pe măsuri de stil de viață și glicemia noastră revine la normal nu înseamnă că ne-am vindecat de diabet.
De fapt, acel mecanism ce a dus la apariția diabetului există și mocnește în continuare și doar așteaptă momentul în care noi nu mai respectăm stilul de viață strict. Asta înseamnă că plecăm de la premisa că nu vindecăm diabetul odată ce a apărut. De ce? Disfuncția respectivă este acolo, doar așteaptă vulnerabilitatea noastră astfel încât să poată acționa aparând din nou diabetul zaharat. În schimb, putem să-l controlăm foarte bine și în multe situații putem ajunge, dacă intervenim foarte aproape de momentul de diagnostic, la ceea ce se cheamă remisiune”.
Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”
Sursa foto: Europa FM / Cristi Popescu