Confidenţialitate

Pașii pe care trebuie să-i urmăm pentru a afla dacă avem sau nu diabet. Andrei Reurean Pintilei: Din păcate, majoritatea pacienților ajung la specialist târziu, când sunt complicații. Diabetul nu doare | VIDEO

1,5 milioane de oameni suferă de diabet în România, arată datele oficiale înregistrate în 2023. Este cel mai mare număr de persoane înregistrate vreodată cu această boală la noi în țară, însă cifra nu reflectă numărul total de bolnavi, ci se presupune că în realitate sunt mai multe persoane care suferă de diabet. „Arată doar o mică parte din ceea ce însemană diabetul în țara noastră și în lume”, a explicat la Europa FM profesor doctor Bogdan Timar – decanul Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara și medic la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” – specializat în domeniul diabetului, bolilor metabolice și medicinei interne, invitat și el la Europa FM alături de Andrei Reurean Pintilei – director de programe la Asociația pentru Consiliere și Educație în Sănătate, care a explicat în cadrul emisiunii România în Direct – transmisă de la Palatul Parlamentului, unde a avut loc Forumului Român de Diabet – care este parcursul corect pentru a afla în ce situație ne aflăm în raport cu diabetul. Andrei Reurean Pintilie a mai spus la Europa FM că este nevoie de a demara „programe de educație. Pornind de la grădiniță, școli, licee și mai departe. Până la persoanele adulte”.

Andrei Reurean Pintilei: „Ajungi la medicul de familie, întrebi ce pachet de prevenție are pentru vârsta la care ești, după care îți recomandă analizele și în funcție de ele mergi mai departe”

Cătălin Striblea: Andrei Reurean Pintilei – director de programe la Asociația pentru Consiliere și Educație în Sănătate. Ați venit la Forumul Român de Diabet și cred că puteți să ne dați câțiva pași administrativi. Dacă azi am pus pe cineva pe gânduri. Care ar fi un traseu corect să vadă în ce situație este. I-am sugerat site-ul nutejoci.ro, dar acesta este un pas care va arăta dacă există sau nu predispoziție. Ce faci după asta?

Andrei Reurean Pintilei: „Intri pe site, vezi riscul. Eu am risc mediu din cauza modului sedentar de viață, după care avem niște pachete de prevenție destinate pacienților care sunt accesibile prin medicii de familie. Ajungi la medicul de familie, întrebi ce pachet de prevenție are pentru vârsta la care ești, după care îți recomandă analizele și în funcție de ele mergi mai departe – te redirecționează către specialist”.

Cătălin Striblea: Începem, de fapt, cu o vizită la medicul de familie.

Andrei Reurean Pintilei: „Da, ar fi cel mai corect pentru că majoritatea pacienților, din păcate, ajung undeva la specialist târziu când deja sunt complicații. Diabetul nu doare”.

Cătălin Striblea: Faci analizele, te întorci cu ele la medicul de familie. El îți poate spune dacă este sau nu îngrijorat? Îți pune el diagnosticul?

Andrei Reurean Pintilei: „Poate să-ți pună diagnosticul, dar cel mai bine, până la urmă, ajunge la un medic specialist pe partea aceea. E un tablou de bord pe care îl vede medicul de familie și în funcție de ce bec se aprinde acolo te dirijează unde trebuie”.

Andrei Reurean Pintilei: „Am realizat cu parteneri din Formulul de Diabet în diverse localități, în special din mediul rural, aceste caravane cu analize. Rezultatele nu sunt, din păcate, printre cele mai îmbucurătoare”

Cătălin Striblea: Eu am făcut un calcul. Dintre cei cunoscuți – 1,5 milioane de oameni – poate sunt mai bine de 2 milioane de oameni bolnavi de diabet în țara asta. 1000 și ceva de medici, poate 1200 – oamenii aceștia când au timp să vadă pe toată lumea? Cum funcționează?

Andrei Reurean Pintilei: „Avem niște norme în contractul cu CAS. Este un interval foarte bine calculat de timp, teoretic, în care trebuie să-i vezi, să le faci anumite servicii medicale. Adresabilitatea poate fi mai ridicată sau mai scăzută. Sunt zone unde sunt aglomerați mai mulți specialiști, sunt zone în care nu avem specialiști. S-au făcut o serie de caravane medicale pe partea de prevenție, de screening. Am realizat cu parteneri din Formulul de Diabet în diverse localități, în special din mediul rural, aceste caravane cu analize. Rezultatele nu sunt, din păcate, printre cele mai îmbucurătoare”.

Cătălin Striblea: Ce ați constatat?

Andrei Reurean Pintilei: „Incidență crescută la diabet, boli cardiovasculare, boală cronică de rinichi. Și, din păcate, în mediul rural majoritatea persoanelor nu sunt asigurate. Și atunci acum se lucrează la nivel de CAS și de normepentru extinderea pachetului de bază pentru persoanele asigurate astfel încât să poți să-i vezi mai des”.

Cătălin Striblea: Ce vă îngrijorează cel mai tare?

Andrei Reurean Pintilei: „Necesitatea cât mai stringentă a demarării unor programe de educație. Pornind de la grădiniță, școli, licee și mai departe. Până la persoanele adulte”.

Cătălin Striblea: Adică asta nu poate fi suplinită doar de ONG-uri. 

Andrei Reurean Pintilei: „Cumva poate, dar se simte și nevoia unui aport cum este Forumul de Diabet și autoritățile”.

Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Care este diferența dintre diabetul zaharat de tip I și diabetul zaharat de tip II? Ce tip de diabet poate fi prevenit? Profesor doctor Bogdan Timar, decanul Facultății de Medicină din cadrul UMFT, explică | VIDEO