Parchetul de pe langă Tribunalul Sibiu a deschis dosar penal pentru omor la secția ATI a Spitalului Județean, după ce un fost angajat a acuzat că pacienții sunt sedați din primul moment cu mari cantități de sedative, legați de paturi, iar bolnavii nu sunt văzuți de medici cu zilele.
Europa FM a stat de vorbă cu asistentul medical în cauză, cu primprocurorul Parchetului de pe langă Tribunalul Sibiu dar și cu purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Sibiu.
Cazul a fost relatat mai întâi de site-ul turnulsfatului.ro.
Fostul angajat al Spitalului Județean spune că a rezistat în secțiile modulare ATI doar câteva săptămâni, deși are o experiență în reanimare de 7 ani. Și asta pentru că bolnavii de COVID ar fi fost sedați excesiv și adeseori legați de paturi:
„Am văzut oameni legați de pat cu legături făcute din fașă sau sunt unele legături mai speciale. Majoritatea oamenilor pe care i-am văzut eu în acea secție erau sedați.”
Fostul angajat al spitalului admite că pacienții intubați trebuie sedați, însă susține că la ATI Sibiu, practica a dus la decese multe și premature:
„Ăsta este ultimul lucru pe care îl faci după ce faci reanimare cu bolnavii. Eu nu am văzut niciun bolnav să se ridice la marginea patului, să-l plimbe, să facă doi-trei pași în jurul patului.”
O altă problemă ridicată de fostul angajat este atitudinea angajaților de la ATI Sibiu față de bolnavi:
„Așa se practică, acolo nimeni nu este interesat dacă la bolnav îi e sete, dacă îi este foame, de ce e agitat omul, dacă îl doare ceva. Credeți-mă, un calmant nu se dă.”
Europa FM a cerut un punct de vedere purtătorului de cuvânt al Spitalului Județean Sibiu, Decebal Toderiță, care ne-a declarat că șefii spitalului discută luni acest caz:
„În cursul zileide astăzi va avea o ședință a comitetului director al spitalului unde va fi discutat și analizat punctual acest subiect. Vom reveni cu detalii după încheierea comitetului, în funcție de hotărârea pe care o va lua conducerea spitalului.”
Primprocurorul Parchetului de pe langă Tribunalul Sibiu, Ion Veștemean, consideră însă dezvăluirile suficient de grave astfel încât s-a autosesizat:
„Având în vedere articolul din Turnul Sfatului, vom deschide un dosar cu privire la infracțiunea de omor. Urmează ca un procuror din cadrul Parchetului să facă cercetări în cauză.”
- Anca Grădinaru