Pentru a avea timp de ședințe rezervate legilor Justiției și Codului penal, parlamentarii au decis să aloce un timp mult mai scurt bugetului.
Doar 10 secunde pentru fiecare deputat și senator – a reclamat Opoziția.
Puterea și-a impus, însă, punctul de vedere.
Bugetul de stat și cel al asigurărilor sociale vor fi discutate, în premieră, la pachet.
Premierul Mihai Tudose a declarat luni, în plenul reunit al Parlamentului, că proiectul de buget pe 2018 este unul al dezvoltării, menţionând că este cel mai generos buget al investiţiilor pe care l-a avut România post-revoluţionară.
“Prezentarea bugetului anual reprezintă un moment deosebit de important pentru România, un moment în care sunt prezentate şi prioritizate toate proiectele Guvernului pentru anul 2018. În pofida tuturor criticilor, bugetul pe 2018 este un proiect al dezvoltării, un proiect al investiţiilor, după un an bun pentru ţara noastră, anul 2017, iar cifrele au vorbit şi vor vorbi în continuare”, a afirmat premierul, la prezentarea proiectului de buget pe anul viitor.
Prim-ministrul a enumerat mai multe măsuri luate de Guvern în 2017 în domeniile sănătate şi educaţie.
“În sănătate plecăm de la modernizarea şi extinderea a 17 spitale publice, alocarea a 100 milioane de lei în aparatură medicală pentru 22 de spitale, acordarea a 66 milioane de euro pentru utilităţi în unităţile primire urgenţe, dotarea ambulatoriilor cu aparatură de 230 de milioane de euro, achiziţionarea a 272 de maşini de anestezie pentru blocurile operatorii din 50 de unităţi sanitare. (…) În educaţie, 2017 a fost primul an în care copiii au avut manualele la timp. Mai mult, pentru rezolvarea problemei s-a aprobat în şedinţa de Guvern Legea manualului, s-a finanţat construcţia a 46 de grădiniţe, 24 de şcoli, avem progrese semnificative în privinţa învăţământului dual, s-a lansat programul ‘România angajează’ în valoare de 550 milioane de euro”, a spus Tudose.
El a menţionat că în agricultură România a înregistrat producţii record, iar anul 2018 începe promiţător prin plata în avans a subvenţiilor, premierul subliniind că numai agricultura a absorbit anul acesta fonduri europene de 3,3 miliarde euro.
Cel mai sensibil subiect al bugetului pe 2018 este cel legat de banii care vor ajunge în primăriile marilor orașe din impozitul pe venit.
Dacă vineri, UDMR a rupt rândurile și a votat alături de Opoziție un amendament prin care primăriile să primească integral banii care se strâng din aceste impozite, majoritatea PSD-ALDE intenționează să revină în plen la varianta propusă de Guvern.
În acest fel, autoritățile locale ar urma să primească cu 5 miliarde de lei mai puțin decât anul trecut.
Confirmarea a venit de la președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu:
Votul final pentru Buget ar urma să se dea vineri, în ultima zi înaintea vacanței.