Confidenţialitate

Dezbaterea pe proiectul privind carantinarea și izolarea, cu întârziere în Comisia juridică a Senatului

Dezbaterea proiectului privind carantina și izolarea nu a început nici la această oră în Comisia juridică a Senatului, deși un vot final asupra actului normativ era așteptat încă de vineri.

Motivul amânării: ședința Comitetului Executiv al PSD, care a început la ora 11:00, abia la finalul acestei reuniuni de partid estimându-se să debuteze și lucrările Comisiei juridice din Senat.

Dezbaterile proiectului de lege privind carantina și izolarea au fost suspendate sâmbătă de către președintele interimar al Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc, cara a spus că actul normativ nu este coerent, numindu-l chiar ”un dezastru”.

Criticile lui Cazanciuc au venit după ce proiectul fusese adoptat joi de Camera Deputaților, cu modificări consistente operate chiar de către colegii săi din PSD.

Președintele interimar al Senatului a mai spus că a cerut guvernului o fundamentare din practica europeană în privinţa internării obligatorii şi detaşării obligatorii a medicilor.

Adoptarea proiectului privind carantina și izolarea a devenit o urgență în condițiile în care, după decizia Curții Constituționale, în România nu mai există bază legală pentru internarea obligatorie și carantinarea celor infectați cu coronavirus sau a celor suspecți.

Mai mult, peste 500 de astfel de persoane au părăsit spitalele și centrele de carantină sau au ieșit din izolarea la domiciliu în lipsa bazei legale. Asta în condițiile în care numărul cazurilor de infectare cu coronavirus a cunoscut o creștere accelerată în ultimele zile, sâmbătă înregistrându-se un record absolut de 698 de bolnavi.

Potrivit variantei adoptate de Camera deputaților, o persoană infectată poate fi izolată la domiciliu sau în spital doar pe baza consimțământului, dar, în cazul unui risc iminent de contagiune, un medic poate decide cu de la sine putere internarea obligatorie, pentru doar 24 de ore, a respectivei persoane.

Medicul are obligația apoi de a informa direcția județeană de sănătate publică, singura în măsură să decidă internarea obligatorie pentru o perioadă mai lungă, iar bolnavul internat forțat are posibilitatea de a ataca în instanță măsura, cauza urmând a fi judecată cu celeritate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Cristian Citre, corespondent Europa FM