Nicolae Ciucă, candidatul Partidului Național Liberal la alegerile prezidențiale, a fost invitatul Mădălinei Dobrovolschi miercuri seară, 6 noiembrie, în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Liberalul a vorbit despre viitorul guvern pe care și l-ar dori: „Eu îmi doresc să avem un Guvern în jurul Partidului Național Liberal. Îmi doresc să avem o alianță guvernamentală și o majoritate parlamentară de centru-dreapta”, a spus Nicolae Ciucă. Totodată, liderul liberalilor a vorbit despre aspecte de politică externă, precum relația României cu Statele Unite și sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova. „Din punct de vedere militar, am ajuns la un nivel satisfăcător de colaborare – sigur că și aici putem mai mult. Ceea ce trebuie să facem cu Statele Unite este să întărim parteneriatul economic”, a declarat președintele PNL. „Ucraina luptă și ne apără și pe noi. Pentru că nu vreau să ne gândim la o apropiere a Rusiei de granițele noastre”, a mai precizat Nicolae Ciucă.
Nicolae Ciucă: „Nu poți să fii mediator din postura de observator”
Mădălina Dobrovolschi: Trecem la atribuții ale președintelui. Citez din Constituție. „Președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru și numește Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament”. Ce rol vă veți asuma în contextul în care veți ajunge președinte: acela de negociator de culise, pentru a genera majorități politice, așa cum s-a întâmplat în trecut, implicat în formarea de alianțe sau acela de observator, domnule Ciucă?
Nicolae Ciucă: „Nu poți să fii mediator din postura de observator. Președintele, și aici sper să anticipez cumva întrebarea dumneavoastră, eu voi nominaliza premierul. Așa scrie în Constituție”.
Mădălina Dobrovolschi: Da, dar vă consultați cu majoritatea care se cristalizează la momentul respectiv.
Nicolae Ciucă: „Haideți să vedem care sunt ultimele declarații și vedem că toată lumea îl vrea premier pe Ilie Bolojan. Vă dați seama ce mult mi-a ușurat activitatea?”
Nicolae Ciucă: „Eu îmi doresc să avem un Guvern în jurul Partidului Național Liberal”
Mădălina Dobrovolschi: Asta spuneți, în momentul acesta, ca o confirmare? Putem să deducem că este hotărârea PNL în mod oficial de a-l propune pe Ilie Bolojan pentru funcția de premier?
Nicolae Ciucă: „Noi, până în acest moment, nu am propus pe nimeni. Au propus alții și toți folosesc același nume. De aceea am spus că îmi este foarte ușor. Eu îmi doresc să avem un Guvern în jurul Partidului Național Liberal. Îmi doresc să avem o alianță guvernamentală și o majoritate parlamentară de centru-dreapta, pentru că doar prin aceste politici liberale și de dreapta putem să îndeplinim și să punem în aplicare programul nostru de guvernare”.
Nicolae Ciucă: Vă pot garanta că în acest moment Ilie Bolojan este în echipa Partidului Național Liberal pentru tot ceea ce înseamnă campania la prezidențiale și campania la parlamentare
Mădălina Dobrovolschi: Bun, dar să punem punctul pe i. Pentru că s-a vorbit în spațiul public despre faptul că e evitat un răspuns clar. Ilie Bolojan este propunerea PNL de premier?
Nicolae Ciucă: „Vă pot pune punctul pe i și vă pot garanta că în acest moment Ilie Bolojan nu doar că mă susține, este în echipa Partidului Național Liberal pentru tot ceea ce înseamnă campania la prezidențiale și campania la parlamentare”.
Nicolae Ciucă: Din punct de vedere militar, am ajuns la un nivel satisfăcător de colaborare cu Statele Unite. Ceea ce trebuie să facem este să întărim parteneriatul economic
Mădălina Dobrovolschi: O altă dimensiune de politică externă este parteneriatul strategic pe care îl avem cu Statele Unite. Cum se schimbă dimensiunea relației cu Statele Unite în contextul rezultatelor alegerilor – victoria lui Donald Trump?
Nicolae Ciucă: „Însăși denumirea – Parteneriatul Strategic cu Statele Unite. Deci, nu este un parteneriat strategic nici cu Partidul Republican, nici cu Partidul Democrat. […] Eu consider că relația noastră cu Statele Unite trebuie să se mențină în acest echilibru, pentru că, fiecare dintre mandate are o perioadă limitată de timp, după care noi urmează să continuăm relația în interiorul parteneriatului strategic. Din punct de vedere militar, am ajuns la un nivel satisfăcător de colaborare – sigur că și aici putem mai mult. Ceea ce trebuie să facem cu Statele Unite este să întărim parteneriatul economic. Iar pe diplomație să primim acel acord pentru Visa Waiver, care sunt convins că va veni cât de curând, iar ca președinte voi face tot ceea ce îmi stă în putință ca să se împlinească”.
Nicolae Ciucă: Ucraina, prin sacrificiul său de resursă umană, prin sacrificiul său material reușește să țină linia frontului departe de granița noastră
Mădălina Dobrovolschi: Ce fel de atitudine și orientare de politică externă veți avea fsață de Rusia, și întrebarea este destul de importantă, mai ales în contextul războiului din Ucraina?
Nicolae Ciucă: „Voi continua să sprijin efortul pe care Ucraina îl face pentru a rezista invaziei forțelor armate ruse pe teritoriul ucrainean. Eu am fost în două teatre de operații, ca să nu zic trei. Știu cum arată războiul. Știu care sunt ororile războiului. Înțeleg foarte bine ce se întâmplă acum în Ucraina. De aceea spun că vom continua să sprijinim. Pentru că Ucraina, prin sacrificiul lor de resursă umană, prin sacrificiul lor material reușește să țină linia frontului departe de granița noastră. Într-un cuvânt spus, Ucraina luptă și ne apără și pe noi. Pentru că nu vreau să ne gândim la o apropiere a Rusiei de granițele noastre, ca atare, cunoscând toate aceste aspecte, voi face tot ceea ce ține de mine pentru a putea să păstrăm și să prețuim pacea așa cum se cuvinte”.
Nicolae Ciucă: Trebuie să continuăm să sprijinim Republica Moldova să facă față acțiunilor directe de dezinformare, de schimbare a percepției
Mădălina Dobrovolschi: Ce veți face ca președinte pentru a susține parcursul european al Republicii Moldova?
Nicolae Ciucă: „Uitați-vă ce s-a întâmplat inclusiv pe parcursul alegerilor în Statele Unite. Au fost numeroase mesaje de implicare a Rusiei în ceea ce înseamnă schimbarea percepției și influențarea alegerilor. S-a întâmplat chestiunea aceasta și pe timpul alegerilor din Republica Moldova. Ca atare, trebuie să continuăm să sprijinim Republica Moldova să facă față acestor acțiuni directe de dezinformare, de schimbare a percepției, de influențare a tot ceea ce înseamnă conducere de la Chișinău. România a făcut și va continua să facă tot ce îi stă în putină pentru a sprijini parcursul european, democratic al Republicii Moldova”.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin