Kelemen Hunor, candidat la alegerile prezidențiale din partea partidului UDMR a fost invitat în emisiunea „România în Direct”, la Europa FM, în cadrul unei debzateri electorale alături de Cătălin Striblea și publicistul Cristian Tudor Popescu. Kelemen Hunor a explicat mai multe despre idee de autonomi e minorităților din România. Președintele UDMR a spus că își dorește „pe principiul subsidiarității mai multă putere tuturor comunităților locale”. El a declarat că autoritățile publice de la nivel local ar trebui să fie numite, de asemenea, de la nivel local și că acestea ar trebuie să vorbească, de exemplu, limba maghiară. „Acolo unde trăiesc maghiarii, acolo numesc maghiarii”, a spus Kelemen Hunor. Acesta a adăugat că într-un astfel de caz nu ar fi vorba de control politic, ci de un control la nivelul comunității locale.
Kelemen Hunor: „Eu vreau autonomie mult mai multă pentru toate minoritățile din România”
Cătălin Striblea: Autonomia ținutului secuiesc se poate?
Kelemen Hunor: „Se poate. Autonomia ce înseamnă? Subsidiaritate. Înseamnă dreptul de a decide pentru anumite chestiuni. Eu vreau autonomie mult mai multă pentru toate minoritățile din România. În câteva județe din România se pune problema competenței lingvistice. Acolo unde trăiesc maghiarii. Și un cadru instituțional pentru a păstra identitatea. Dar eu vreau pe principiul subsidiarității mai multă putere tuturor comunităților locale”.
Kelemen Hunor: „Eu aș duce toate deciziile, mai puțin cele amintite, externe, interne, securitate, ordine publică, la nivelul autorităților locale”
Cătălin Striblea: Descrieți-mi cum arată autonomia aceatsa, cu mai multă putere? Cuma r fi cele două județe cu mai multă autonomie? Să ne închipuim și noi.
Kelemen Hunor: „Cum ar fi și pentru Constanța, cum ar fi și pentru Teleorman”.
Cătălin Striblea: Nu. Cum ar arăta pentru Covasna și Harghita.
Kelemen Hunor: „Imediat vă dau toate exemplele. Ceea ce bun pentru Harghita și Covasna trebuie să fie bun și pentru Teleorman, și pentru Constanța, și pentru Suceava. Mai puțin de externe, mai puțin de ordinea publică, mai puțin de chestiunile legate de securitate națională, marea majoritate a deciziilor trebuie lăsate la nivel local. În ceea ce privește sănătatea, cultura, educația, dezvoltarea regională. Nu trebuie să credem că Bucureștiul știe mai bine ce au nevoie comunitățile de acolo. Eu aș duce toate deciziile, mai puțin cele amintite, externe, interne, securitate, ordine publică, la nivelul autorităților locale”.
Cătălin Striblea: Ce să se numească de la local?
Kelemen Hunor: „La mediu, la Inspectoratul de Construcții, la învățământ, la cultură, la chestiunile legate de muncă, de familie, la Casa de Pensii și așa mai departe”.
Kelemen Hunor: „Acolo unde trăiesc maghiarii, acolo numesc maghiarii”
Cătălin Striblea: Să le numiți doar dumneavoastră de la UDMR.
Kelemen Hunor: „Nu, să le numească comunitatea locală. Acolo unde trăiesc maghiarii, acolo numesc maghiarii. Că astăzi e UDMR, mâine va fi altcineva. Aici nu e legat de partide”.
Kelemen Hunor: „Nu e vorba de control politic. E vorba de control la nivelul comunității locale”
Cătălin Striblea: Adică, propuneți un control politic, dar mai mic, nu așa de mare.
Kelemen Hunor: „Nu, nu e vorba de control politic. E vorba de control la nivelul comunității locale. Și dacă e numit de la București, ce fel de control se numește? Are habar unde e acea localitate și unde e problema locală?”
Kelemen Hunor: „Cei care sunt din autoritățile publice să cunoască limba maghiară”
Cătălin Striblea: Dar cum sună expresia pe care ați folosit-o mai devreme: control local pe bază lingvistică?
Kelemen Hunor: „Nu, am spus competență lingvistică. Cei care sunt din autoritățile publice să cunoască limba maghiară. Nici nu am spus că trebuie să fie maghiari”.
Cătălin Striblea: Șeful de la Construcții să știe limba maghiară.
Kelemen Hunor: „Da, că stă de vorbă cu maghiarii din regiune”.
Kelemen Hunor: „Nu am spus că trebuie să fie maghiar. E o diferență uriașă”
Cătălin Striblea: Cu români nu stă de vorbă.
Kelemen Hunor: „Ba da. Și asta am spus. Că trebuie să aibă această competență. Nu am spus că trebuie să fie maghiar. E o diferență uriașă”.
Cristian Tudor Popescu: Dar competența șefului nu ar trebui să fie de a ști limba română? Limba oficială?
Kelemen Hunor: „Ba da, dar lucrează cu comunitatea”.
Kelemen Hunor: „Comunitatea a obținut ceva împreună cu majoritatea românească. Drepturi lingvsitice acolo unde trăiește acea comunitate într-o proporție mai mare de 20%”
Cristian Tudor Popescu: Păi lucrează, dar e o persoană oficială. Reprezintă statul român, domnule.
Kelemen Hunor: „Comunitatea a obținut ceva împreună cu majoritatea românească. Drepturi lingvsitice acolo unde trăiește acea comunitate într-o proporție mai mare de 20%. E un drept câștigat, un drept câștigat și un drept cu care a fost de acord și majoritatea românească. Altfel n s-ar fi putut. Și e foarte bine că am ajuns acolo. Deci, are dreptul să foloseasc limba maternă în relația cu autoritățile”.
Sursa foto: Europa FM