George Simion – candidat la alegerile prezidențiale 2024 din România din partea partidului AUR – a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” de joi seara. Întrebat de Ioana Ene Dogioiu dacă a fost antrenat de serviciile secrete românești, George Simion a spus că „nu am fost agent niciodată al României și cu siguranță nu am fost agent al vreunei alte țări. Nu am colaborat cu serviciile secrete nici interne, nici externe, nici ale altui stat”.
George Simion, întrebat dacă a fost antrenat de serviciile secrete din România: „Nu am colaborat cu serviciile secrete nici interne, nici externe, nici ale altui stat”
Ioana Ene Dogioiu: Am să vă rog să-mi infirmați sau să-mi confirmați o istorisire pe care o am eu despre dumneavoastră de foarte multă vreme și chiar îmi doream să vă întreb ce și dacă este adevărat. Dintr-o sursă pe care aș considera-o foarte credibilă mi s-a spus așa, după succesul dumneavoastră din 2020 oarecum surprinzător: George Simion este un om foarte antrenat, a fost racolat de serviciile secrete românești și antrenat pentru acțiuni în Republica Moldova, acțiuni de stimulare a unionismului – era Republica Moldova sub conducere comunistă la vremea aceea. Și-a făcut treaba, foarte bine chiar, antrenat fiind. Și după un timp s-au produs niște schimbări seismice în serviciile secrete românești – au plecat oameni, unii au ieșit la pensie, a fost scăpat de sub control, a început să facă ce știa, și a fost antrenat, în politică pentru sine, s-a încercat o recuperare a sa – nu știu cu ce efecte, la momentul respectiv era în faza s-a încercat o recuperare a sa. Ce e adevărat din povestea asta?
George Simion: „Deci nu mai sunt spion rus acum? Acum sunt spion român”.
Ioana Ene Dogioiu: Eu nu v-am acuzat niciodată că ați fost spion rus. Și nici nu am crezut asta.
George Simion: „Dumneavoastră sunteți mai inteligentă decât majoritatea. Și vă felicit pentru asta. La fel cum și ascultătorii Europa FM sunt mai inteligenți decât majoritatea. Acum, nu am fost agent niciodată al României și cu siguranță nu am fost agent al vreunei alte țări. Nu am colaborat cu serviciile secrete nici interne, nici externe, nici ale altui stat. M-aș fi bucurat… Noi am făcut niște lucruri remarcabile. Cum v-am spus mai devreme, ați vrut să mă credeți, nu ați vrut să mă credeți, chiar ne-am făcut treaba peste tot unde ne-am implicat, în ce proiecte ne-am implicat cum trebuie.
Și am mai fost întrebat la un moment dat de chestiunea asta și am zis <<Măi, pe mine nu m-au contactat serviciile românești, dar sincer să vă zic m-aș fi bucurat să ne contacteze. Și m-aș fi bucurat să aibă viziune și m-aș fi bucurat să văd că lucrează cum trebuie la lucrurile care contează pentru națiunea română>>. Și îmi doresc peste tot, în toate instituțiile statului să fie oameni capabili și să fie lăsați să-și facă treaba, pentru că nu au fost lăsați, mulți profesioniști din instituțiile statului, să-și facă treaba. Nu doar la nivel de servicii, ministere, orice vreți, agenții și așa mai departe”.
George Simion: „Eu cred că e nevoie de scoaterea serviciilor din activitatea politică, din activitatea economică și lăsate serviciile să se ocupe de siguranță națională și de bunăstarea națiunii”
Ioana Ene Dogioiu: Este nevoie de o reformă a serviciilor secrete din România în acest moment?
George Simion: „Este categoric nevoie de o reformă…”.
Ioana Ene Dogioiu: În ce sens?
George Simion: „… cred ca niciodată, deși este o cenzură și este pus gunoiul sub preș, cred că niciodată serviciile secrete nu s-au implicat atât de mult în politică. Este suficient să vedem că de un an și ceva nu există un director al Serviciului Român de Informații”.
Ioana Ene Dogioiu: Director civil.
George Simion: „Exact. Nu există control civil asupra serviciilor”.
Ioana Ene Dogioiu: Asta e o situație care excede legii. Eu vă întreb dacă e nevoie de o reformă a legii și o reformă de substanță, nu faptul că-i punem în sfârșit un director civil. Asta este intrarea în legalitate. Eu vă întreb cum ați vedea o reformă a serviciilor, a controlului civil?
George Simion: „Eu cred că e nevoie de scoaterea serviciilor din activitatea politică, din activitatea economică și lăsate serviciile să se ocupe de siguranță națională și de bunăstarea națiunii. Voi adăuga în strategia de apărare națională riscul sărăciei. Am o mare problemă cu asta, pentru că dintre toți candidații…”.
Ioana Ene Dogioiu: Ce are riscul sărăciei cu serviciile?
George Simion: „Voi adăuga în strategia de apărare națională riscul sărăciei. 6 milioane de români sunt în risc de sărăcie și cred că serviciile secrete românești interne și externe trebuie să se ocupe de ce contează pentru noi ca țară, nu să facă jocuri meschine și nu să-și dea în cap unii altora”.
George Simion, despre limitarea mandatelor șefilor de servicii secrete: „Categoric, la două mandate”
Ioana Ene Dogioiu: Ar trebui limitat mandatul șefilor de servicii?
George Simion: „Categoric, la două mandate. Este limitat mandatul președinților, este limitată din punct de vedere constituțional puterea decidenților și cred că…”.
Ioana Ene Dogioiu: Două mandate de cât? Câți ani fiecare?
George Simion: „Atât timp cât sunt desemnați de către președintele țării, la fel ca și președintele țării”.
Ioana Ene Dogioiu: Îmi permit să vă corectez, sunt propuși de președintele țării.
George Simion: „Sunt propuși și decizia este la președinte sau la președintele CSAT, care este tot președintele țării”.
Ioana Ene Dogioiu: Nu, șefii SRI și SIE sunt propuși de președinte și votați în Parlament.
George Simion: „De acord cu dumneavoastră”.
Ioana Ene Dogioiu: Deci nu sunt desemnați. Propunerea… Aici, mă rog, că în general se înțeleg e o altă discuție, dar dacă într-o zi… Apropo, cum o să faceți că trebuie să negociați cu Parlamentul dacă ajungeți președinte. Numele șefilor de servicii.
George Simion: „De regulă, am văzut că nu există o astfel de negociere. Este un atribut al președintelui cuprins în…”.
Ioana Ene Dogioiu: Propunerea. A fost întotdeauna o negociere. De exemplu, cu domnul Geoană Traian Băsescu a negociat. A negociat să fie unul de la, cum era la vremea aceea, PDL și unul de la PSD. Și așa a și fost. Domnul Maior și domnul Săftoiu inițial. Și după aceea, mă rog, s-au mai schimbat lucrurile.
George Simion: „Avem mult prea multe instituții politizate în statul român. Dacă se face pe pondere parlamentară numirea de la CNA, ANRE, ASF, BNR, etc., etc., eu cred că la Serviciile Secrete, fiind un atribut al președintelui, cred că președintele poate fi lăsat să-și facă datoria, după cum și Guvernul trebuie lăsat să-și facă datoria”.
Sursa foto: Europa FM