Klaus Iohannis a declasificat miercuri, 4 decembrie, documentele prezentate în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care a avut loc pe 28 noiembrie. Este vorba despre rapoarte ale Serviciului Român de Informații (SRI), un document al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), unul al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și un altul emis de Serviciul de Informații Externe (SIE). Acestea analizează modul în care s-a desfășurat campania electorală a lui Călin Georgescu pe TikTok, dezvăluie că aceasta a fost finanțară de oameni din zona interlopă și prezintă informații privind amestecul Rusiei în alegerile din România. În replică, Călin Georgescu a spus că „desecretizarea documentelor CSAT este o disperare masivă a sistemului”. Jurnalistul Emilian Isăilă a fost invitatul Mădălinei Dobrovolschi în emsiunea „Piața Victoriei”, de miercuri seară, la Europa FM. Despre toate aceste documente desecretizate el a spus: „avem niște rapoarte care arată o interferență fără precedent a Rusiei în procesul electoral dintr-un stat membru al Uniunii Europene și al NATO”. Jurnalistul a precizat că la aceste alegeri „este o mare confuzie în acest moment între vot și like”. Pe de altă parte, a subliniat Emilian Isăilă, „noi am ajuns în acest punct critic pentru istoria României și pentru că, cel puțin, vorbesc din perspectiva profesiei mele, nu am primit suficiente alerte din partea instituțiilor”.
Emilian Isăilă: Mi se pare că suntem într-o situație foarte, foarte gravă dacă s-a ajuns la o astfel de decizie pe care eu nu am mai întâlnit-o
Mădălina Dobrovolschi: E prima dată când se întâmplă așa ceva. Informări ale serviciilor, informații care apar acum a ne arăta tabloul concret. Ce este în spatele acestui candidat, Călin Georgescu.
Emilian Isăilă: „Ca premieră, ca jurnalist, e prima oară când vă dniște documente din CSAT desecretizate. Ca o primă concluzie, mi se pare că suntem într-o situație foarte, foarte gravă dacă s-a ajuns la o astfel de decizie pe care eu nu am mai întâlnit-o. Pe de altă parte, avem rapoarte de la toate serviciile importante de informații – avem raport SRI, raport SIE. Avem analize vizavi de modul în care au fost folosite rețele sociale. Nu cred că vreun stat până acum din Europa a mai dat publicității rapoarte ale serviciilor de informații care privesc modalitatea de lucru a rețelelor sociale. De aici cred că o să avem foarte multe efecte la nivelul UE, pentru că sunt dovezi conform cărora rețele sociale – TikTok, Facebook, Telegram – au lăsat actori străini, respectiv Rusia, să atace cibernetic un stat membru al Uniunii Europene în timpul campaniei electorale”.
Emilian Isăilă: Avem niște rapoarte care arată o interferență fără precedent a Rusiei în procesul electoral dintr-un stat membru al Uniunii Europene și al NATO
Emilian Isăilă: „Uitându-mă pe ele, pot să spun doar atât – avem niște rapoarte care arată o interferență fără precedent a Rusiei în procesul electoral dintr-un stat membru al Uniunii Europene și al NATO. De aici, trageți voi concluziile. Vedeți cât de gravă este situația și întotdeauna în aceste alegeri au fost despre război, despre Rusia, despre apartenența României la Uniunea Europeană și NATO”.
Mădălina Dobrovolschi: Am găsit aici un singur citat: SRI avansează sume de bani, un milion de euro, care au fost mobilizate, dintre care 381.000 de dolari au fost plătiți către TikTok – bani recunoscuți de către o firmă din China.
Emilian Isăilă: „La 25.000 de conturi generate de acele 789 inițial, în opinia mea, banii sunt mult, mult mai mulți. Și cred că estimarea aceasta de 50 de milioane de euro pe rețelele sociale este mai aproape de adevăr. Tot așa, domnul Șucu (Dan Șucu, președintele Confederației Patronale Concordia – n.red.) spunea că au fost zile când au fost băgați în TikTok câte trei milionae de euro, ceea ce e foarte mult. Acesta e paradoxul. Avem un candidat care a declarat că a cheltuit 0 euro în această campanie electorală. Avem AEP-ul care s-au sesizat, a făcut plângere la Parchet, pentru că au apărut în țară mii de afișe cu Călin Georgescu în timpul campaniei electorale, fără niciun cod, fără nicio înregistrare”.
Emilian Isăilă: Nu știu dacă interesul Rusiei a fost să îl pună pe Călin Georgescu sau doar să creeze haos în țară, dar această stare de frică care s-a instalat acum și această alegere neobișnuită pe care o au de făcut românii, între Rusia și Occident, schimbă cu totul peisajul politic din țară
Mădălina Dobrovolschi: Totul e pe bază de voluntariat.
Emilian Isăilă: „Da, și tipărirea, și tot. Procurorii au început să cerceteze acest lucru, dar, pe de altă parte, noi avem alegeri. Și nu cred că există posibilitatea unei anchete atât de rapide și nu cred că procesul electoral mai poate fi întors. Dar, pe de altă parte, avem o mare problemă. Pur și simplu România a fost prinsă cu garda jos. Nu știu dacă interesul Rusiei a fost să îl pună pe Călin Georgescu sau doar să creeze haos în țară, dar într-un fel această stare de frică care s-a instalat acum și această alegere neobișnuită pe care o au de făcut oamenii, românii, duminică, între Rusia și Occident – că de fapt la asta se reduce tot, nu-mi dau seama cum ai putea să faci o altă alegere – pur și simplu schimbă cu totul peisajul politic din țară”.
Emilian Isăilă: „Mișcarea fascistă din România a fost anti Rusia, anti Uniunea Sovietică ca să fiu mai exact istoric. Este foarte bizar cum acum, astăzi, în contextul actual această mișcare fascistă devine una care cuprinde și această violență impeialistă a Rusiei, acest expansionism rusesc”
Mădălina Dobrovolschi: Dacă ne uităm la modul în care Călin Georgescu se poziționează față de simpatiile sale legionare observăm următoarele lucruri: acum, în campanie, pe ultima sută de metri încearcă să se poziționeze într-o zonă safe, că niciodată nu s-a exprimat decât pentru că admiră doi eroi legionari, cu ghilimelele de rigoare. Aseară a spus că nu sunt dovezi în acest sens, că nu a pronunțat niciodată acest cuvânt, adică cuvântul legionar și că din punctul său de vedree nu are nicio declarație în care a făcut apologia mișcării extremiste legioanre. numai că noi putem să căutăm pe Internet și este o resursă incredibilă de înregistrări cu Călin Georgescu pe această temă. În momentul în care acest domn spunea că nu are nicio simpatie legionară, era însoțit de un lider neo-legionar.
Emilian Isăilă: „Da. Dați la imagini pe Google și puneți numele lui Călin Georgescu și o să vedeți o serie de poze, prima dată publicate de cei de la Gândul.ro, în care Călin Georgescu, înainte de a intra la o dezbatere online este însoțit, fotografiat la masă cu liderul neo-legionarilor români. Cum poți să spui că nu ești adeptul și nu promovezi o mișcare fascistă atâta vreme cât tu în toate discuțiile…, dar aici mai este ceva care mie mi se pare paradoxal. Mișcarea fascistă din România a fost anti Rusia, anti Uniunea Sovietică ca să fiu mai exact istoric. Este foarte bizar cum acum, astăzi, în contextul actual această mișcare fascistă devine una care cuprinde și această violență impeialistă a Rusiei, acest expansionism rusesc. Se întâmplă lucruri și din punct de vedere ideologic, și din punctul de vedere al doctrinelor politice. Trăim într-o distopie, în opinia mea”.
Emilian Isăilă: „Cred că o mare parte dintre cei care s-au dus la vot în aceste alegeri au votat pe rețelele de socializare”
Mădălina Dobrovolschi: Uneori, dacă ar fi să trag o concluzie, nu mai știm să facem diferența între vot și like. Noi mergem la vot pentru a face o alegere informnată, responsabilă, nu pentru a face pe cineva să devină trending now.
Emilian Isăilă: „În mod clar, Mădălina, din ce observ este o mare confuzie în acest moment între vot și like. Cred că o mare parte dintre cei care s-au dus la vot în aceste alegeri au votat pe rețelele de socializare. Pe de altă parte, noi am ajuns în acest punct critic pentru istoria României și pentru că, cel puțin, vorbesc din perspectiva profesiei mele, nu am primit suficiente alerte din partea instituțiilor, din partea Guvernului, a oamenilor responsabili cu privire la ce se întâmplă”.
Sursa foto: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu