Confidenţialitate

DEZBATERE ELECTORALĂ. Cristian Diaconescu, despre discuția din 2022 cu George Simion despre o posibilă alianță PMP-AUR: „Nu presupunea niciun alt tip de compromis din partea noastră decât o mutare a unui grup foarte mare de parlamentari la PMP” | VIDEO | AUDIO

România în Direct”, într-o nouă ediție „Cap la Cap”, alături de Cristian Tudor Popescu, într-o dezbatere electorală cu candidatul la alegerile prezidențiale 2024 din România – Cristian Diaconescu. Cristian Diaconescu a comentat la Europa FM o înregistrare din perioada în care era președintele Partidului Mișcarea Populară – PMP – înregistrare în care acesta discuta cu George Simion despre infuzia unui număr de 14 parlamentari AUR în PMP. Acesta a fost adus în discuție în contextul recentei discuții privind o coaliție între PSD și AUR, coaliție pe care Marcel Ciolacu o respinge. „Eu nu am făcut nicio înțelegere cu George. Ceea ce dumneavoastră ați redat a fost faptul că George Simion își desființa, practic, reprezentarea parlamentară, transferând-o la PMP”, a spus Cristian Diaconescu la Europa FM. „Nu întodeauna, și fără a reprezenta o coborâre în derizoriu a unei persoane într-un sens sau în altul, contextele politice se identifică 100% cu judecăți morale”, a mai spus Cristian Diaconescu.

Cristian Diaconescu: „Pe scurt, atitudinea domnului Ciolacu este absolut corectă”

Cristian Tudor Popescu: Aș vrea mai întâi să vă întreb în legătură cu atitudinea actualului președinte PSD – dumneavoastră ați fost vicepreședinte al PSD – domnul Ciolacu, care în repetate rânduri a afirmat, sus și tare, că nu va face o coaliție de guevernare, indiferent de rezultatele alegerilor parlamentare, cu partidul AUR. Avem și o atitudine contrară a unui liberal, domnul Mario De Mezzo, primarul Slatinei – a adresat o invitație publică la coalizare, la coaliție politică consilierilor AUR, la Slatina, în Consiliul Local din Slatina. Aș vrea să vă întreb care este poziția dumneavoastră: ați mijloci, ați avea o atitudine gen domnul De Mezzo – să realizați eventual o coaliție cu AUR – în calitate de președinte PSD, dacă ați fi acum, și candidat la președinție, nu indipendent, ci din partea PSD? Sau ați adopta atitudinea domnului Ciolacu, de a respinge oricând și oriunde colaborarea cu AUR?

Cristian Diaconescu: „Pe scurt, atitudinea domnului Ciolacu este absolut corectă. Permiteți să mai adaug un argument: și anume acela că dacă s-ar realiza un astfel de compromis, din ceea ce știu, din perspectivă internațională – și în mod evident ne va afecta acest tip de evaluare – situația ar fi extrem de serioasă în sens negativ în legătură cu România. Sigur, nu spunem aici suntem suvernai și cât se poate de hotărâți, dar contextul regional nu ne uită și nu ne iartă. Din acest punct de vedere, orice fel de alianță într-o variantă politică, cu scuzele interne de rigoare, nu are niciun fel de suport internațional. Nu numai eu, ci și toți care s-ar gândi la un astfel de proiect că noi vom suporta niște consecințe pe care azi mulți dintre ei – inclusiv candidați la președinție – nu știu să le calibreze și scandalul generat de decizia Curții Constituționale din punct de vedere al interpretării lor a fost ceva ce a atras atenția și nu într-un mod extrem de bun în legătură cu perspectiva ulterioară”.

Cristian Diaconescu: „Eu nu am făcut nicio înțelegere cu George. Ceea ce dumneavoastră ați redat a fost faptul că George Simion își desființa, practic, reprezentarea parlamentară, transferând-o la PMP”

Cristian Tudor Popescu: Mă bucur să aud asta, domnule Cristian Diaconescu, dar v-aș ruga să mai auzim ceva acum.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cristian Tudor Popescu: Suficient, rezum pentru ascultătorii și telespectatorii noștri. Domnul Cristian Diaconescu era președinte PMP în acel moment și a adus partidului această soluție a formării unui grup parlamentar cu 14 parlamentari AUR pentru a introduce partidul mișcarea populară în Parlament pe ușa din dos. Nu a exclus, dimpotrivă, și posibilitatea participării la guvernare împreună cu partidul AUR atunci. Asta o spun acum, profesional și să spunem așa oficial. Sigur, o să ne explice domnul Diaconescu cum funcționează cele două atitudini ale domniei sale. Eu spun doar atât, pentru că suntem la capitolul moral și intern, cum spuneam mai devreme pe post: din tot ce ați auzit, eu am avut o tresărire destul de intensă interioară – ceea ce mi se întâmplă destul de rar după o viață lungă în politică, presă și politica din România – când domnul Diaconescu a spus „George, ai cuvântul”.

Cristian Diaconescu: „Chiar vă mulțumesc pentru această întrebare, pentru că îmi permite o clarificare. Am tot auzit-o oarecum simplificată în spațiul public și am să adaug întregul context, pentru că o judecată inclusiv morală poate fi făcută având în vedere tot ceea ce s-a întâmplat atunci.

1 – Eu nu am făcut nicio înțelegere cu George. Ceea ce dumneavoastră ați redat a fost faptul că George Simion își desființa, practic, reprezentarea parlamentară, transferând-o la PMP. Argumentul – nu ați auzit cuvântul alianță politică sub nicio formă. Și am spus, nu ține de mine acest aspect, sunt două componente pe care te rog să-i convingi pe cei din PMP dacă sunt dispuși să facă un astfel de demers. Nu eu am acceptat așa ceva.

2 – Era exact cu două zile cred înainte de momentul în care un grup din partidul Mișcarea Populară organiza un congres pentru desființarea PMP și fuziunea cu Partidul Național Liberal. Și atunci, le-am transmis colegilor mei dacă sunt de acord cu astfel de ofertă.

Din decupajul pe care l-a făcut cineva lipsesc discuțiile ulterioare, după ce George a vorbit. Deci, dacă s-ar fi întâmplat așa ceva, partidul Mișcarea Populară al cărui președinte eram nu se desființa. Doi, cei care au practic ieșeau de pe scena politică erau cei de la AUR, neavând reprezentare în Parlament.

Și poate ceea ce azi discutăm, dacă atunci se întâmpla, ar fi fost azi lipsit de obiect. După părerea mea, a fost singurul moment politic…”.

Cristian Diaconescu: „Nu presupunea niciun alt tip de compromis din partea noastră decât o mutare a unui grup foarte mare de parlamentari la Partidul Mișcarea Populară”

Cristian Tudor Popescu: Domnule, trebuie să vă întrerup, îmi pare rău. Deci, domnul George Simion, eu am ascultat tot ce a spus atunci. Domnul George Simion nu numai că nu a pronunțat ce spuneți dumneavoastră, să renunțe la reprezentarea parlamentară a AUR.

Cristian Diaconescu: „14 parlamentari”.

Cristian Tudor Popescu: Nu înseamnă că renunța la reprezentarea parlamentară a AUR. Rămânea grup parlamentar AUR. Renunța la sigla AUR? Cum puteți să spuneți așa ceva?

Cristian Diaconescu: „Nu..”.

Cristian Tudor Popescu: Chiar precizează după aceea „domnule, cel mai bine ar fi să facem o fuziune”, spune domnul….

Cristian Diaconescu: „Nu știu dacă a folosit cuvântul fuziune, dar mă rog”.

Cristian Tudor Popescu: Ba da, a spus „cel mai bine ar fi fuziune, nu asta cu 14”, fuziune care ar fi însemnat absorbirea dumneavoastră.

Cristian Diaconescu:Ceea ce nu s-ar fi întâmplat sub nicio formă”.

Cristian Tudor Popescu: Eu nu spun că s-ar fi întâmplat, eu spun ce a spus domnul Simion.

Cristian Diaconescu: „Repet, rolul lor în acel moment se diminua. Acești parlamentari – pe care repet, nu eu am decis acest lucru, ci l-am pus în fața Consiliului Național, acolo a vorbit – presupunea că trec la Partidul Mișcarea Populară. Pe de altă parte, un grup din Partidul Mișcarea Populară dorea distrugerea acestui partid. Deci, politic, cu coeficientul de cinism care există, exista acest tip de balanță. Pe de-o parte ai mei colegi să decidă – că îmi dădeam seama de miză, și în orice caz nu-mi asumam eu așa ceva fără sprijinul lor. Iar pe de altă parte, repet, nu presupunea niciun alt tip de compromis din partea noastră decât o mutare a unui grup foarte mare de parlamentari la Partidul Mișcarea Populară”.

Cristian Tudor Popescu: Deci, dumneavoastră, pe scurt ca să nu ia casa foc ați ales s-o inundați.

Cristian Diaconescu:În ce sens să o inund?”.

Cristian Diaconescu: „Nu întodeauna, și fără a reprezenta o coborâre în derizoriu a unei persoane într-un sens sau în altul, contextele politice se identifică 100% cu judecăți morale”

Cristian Tudor Popescu: Domnule Diaconescu, nu o să vă explic eu dumneavoastră, sunt mult prea inteligent. Asta ne spuneți acum, ca să nu ia casa foc, respectiv PMP, ați ales s-o inundați, adică să băgați parlamentari AUR în PMP.

Cristian Diaconescu: „Care se supuneau disciplinei, inclusiv de mesaj, a PMP”.

Cristian Tudor Popescu: Disciplină spuneți? Atunci, vă întreb direct, domnule Diaconescu, cum puteați să stați de vorbă cu derbedeul ăla ordinar?

Cristian Diaconescu:Văd că toată lumea stă de vorbă cu derbedeul ordinar”.

Cristian Tudor Popescu: Ăsta e un argument? Dumneavoastră sunteți toată lumea? Pentru mulțiu dintre ascultătorii Europa FM nu sunteți toată lumea, domnule. Sunt mulți cei care v-ar dori președinte. Nu sunteți toată lumea. Deci, cum puteați să stați de vorbă cu acest individi dumneavoastră, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, fost ministru al Justiției, negociatorul atâtor contracte, atâtor tratate internaționale esențiale ale României să stați de vorbă cu acest individ? Și acum să avertizați în legătură cu pericolul grav, major pe care orice atingere de acest partid și acest individ îl comportă pentru România.

Cristian Diaconescu: „Cu tot respectul. Vă confirm judecata morală personală, discutăm însă despre contexte politice. Nu întodeauna, și fără a reprezenta o coborâre în derizoriu a unei persoane într-un sens sau în altul, contextele politice se identifică 100% cu judecăți morale”.

Cristian Tudor Popescu: Da, asta e adevărat. Absolut adevărat.

Cătălin Striblea: Regretați momentul acela sau cum îl interpretați azi?

Cristian Diaconescu: „Faptul că s-a interpretat altfel decât au fost intențiile mele, respect orice fel de interpretare, dar probabil că în situația dată, într-adevăr, probabil că mizele în comparație ar fi trebuit tratate altfel”.

Sursa foto: Europa FM

Citește și: DEZBATERE ELECTORALĂ. Cristian Diaconescu, despre avort: „Femeia trebuie să decidă în legatură cu viața sa, evident, în legătură cu corpul său”. „Nu bărbații și nu guvernele decid în legatură cu corpul ei” | VIDEO