Cristian Diaconescu, candidat independent la alegerile prezidențiale, a fost invitat în emisiunea „România în Direct”, la Europa FM, în cadrul unei debzateri electorale alături de Cătălin Striblea și publicistul Cristian Tudor Popescu. Cristian Diaconescu a ocupat mai multe funcții publice de-a lungul carierei sale, fiind atât ministru de interne cât și al justiției, dar și șeful Cancelariei prezidențiale. A condus PMP, a fost președinte de onoare al UNPR, dar și candidat la șefia PSD. Candidatul independent a răspuns mai multor întrebări de interes național. Printre altele – tema avortului, a parteneriatului civil între persoane de același sex sau a încălzirii globale, printre altele. Despre poziția sa față de tema avortului, Cristian Diaconescu a spus că „femeia trebuie să decidă în legatură cu viața sa”, adăugând că aceasta ar trebui să fie înainte consiliată „încercând să se hotărască în fața unei păreri experte”. Acesta a spus că este pentru orele de educație sexuală în școli, dar „făcute profesionist și proporțional cu vârsta”.
Cristian Diaconescu: „Pot coopera economic cu regiuni de dezvoltare fără ca banii să treacă prin Capitală”
Cătălin Striblea: Cotă unică sau impozit progresiv?
Cristian Diaconescu: „Cotă unică”.
Cătălin Striblea: Reforma adminstrativă teritorială. Trebuie să dispară județele?
Cristian Diaconescu: „Da. Și opt regiuni de dezvoltare. Pot coopera economic cu regiuni de dezvoltare fără ca banii să treacă prin Capitală”.
Cristian Diaconescu: România deja, datorită lipsei industriei, a intrat în zona de decarbonizare de 75%, comparativ cu alte state din Europa care și-au propus decarbonizarea până în 2030 cu 55%
Cătălin Striblea: În privința modificărilor climatice de astăzi, ați sprijini decizia unui Guvern sau a unor autorități locale care ar pune o taxă de poluare sau ar interzice mașinile mari poluante în mijlocul orașelor mari din România?
Cristian Diaconescu: „Comparativ cu alte state din Europa care și-au propus decarbonizarea până în 2030 cu 55%, România deja, datorită lipsei industriei, a intrat în zona de decarbonizare de 75%. Proiectul european are în vedere 55 de măsuri care să se ia până în 2030 pentru reducerea emisiilor de carbon. Sumele care ar trebui investite pe an sunt de 750 de miliarde de euro. În momentul acela deficitele sar în aer”.
Cătălin Striblea: Deci, acesta este un nu.
Cristian Diaconescu: „Da”.
Cătălin Striblea: „Adică este un nu, în sensul acesta”.
Cristian Diaconescu: Sunt împotriva legalizării drogurilor ușoare
Cătălin Striblea: Sunteți de acord sau împotriva legalizării drogurilor ușoare?
Cristian Diaconescu: „Împotrivă”.
Cristian Diaconescu: „Ceea ce nu înțeleg, însă, de ce atunci când mergi la stat, anumite investigații ești trimis să le faci la privat. Ce e asta?”
Cătălin Striblea: Când mergeți la doctor, faceți la stat sau la privat?
Cristian Diaconescu: „Am un medic de familie în care am mare încredere. În București, în orașele mari sunt medici de familie. În mediul rural situația este, însă, foarte serioasă. Am fost și la stat, am fost și la privat. Ceea ce nu înțeleg, însă, de ce atunci când mergi la stat, anumite investigații ești trimis să le faci la privat. Ce e asta?”
Cristian Diaconescu: „Nu bărbații decid și nu guvernele decid în legatură cu corpul ei”
Cătălin Striblea: Sunteți pro sau contra avortului?
Cristian Diaconescu: „Femeia trebuie să decidă în legatură cu viața sa, evident, în legătură cu corpul său. Sunt, însă, pro educație, dar educație făcută gândit, inclusiv viața sexuală, dar și un anumit tip de consiliere pentru o femeie care vine la o clinică încercând să se hotărască în fața unei păreri experte. Dar automat, din acest punct de vedere, femeia este cea care decide. Nu bărbații decid și nu guvernele decid în legatură cu corpul ei.
Cristian Diaconescu: Sunt pro ore de educație sexuală în școli, dar făcute profesionist și proporțional cu vârsta
Cristian Tudor Popescu: Sunteți, deci, pentru ore de educație sexuală la școală?
Cristian Diaconescu: „Da, dar făcute profesionist și proporțional cu vârsta”.
Cristian Tudor Popescu: Bun, dar să fie la școală ore de educație sexuală, trecute în programă.
Cristian Diaconescu: „Da”.
Cătălin Striblea: Revenind la avort, sunteți de acord cu ceea ce a spus domnul Geoană, că este ultima soluție?
Cristian Diaconescu: „Nu văd că ar fi un răspuns cu da sau nu. Răspunsul pe care vi l-am dat a fost nu”.
Cristian Diaconescu: „În Constituție sunt prevederi clare în legătură cu familia, așa cum este ea stabilită”
Cătălin Striblea: Susțineți parteneriatul civil între persoanele de același sex în România? –
Cristian Diaconescu: „Nu se pune problema să susțin ceva față de care nu am datele necesare. Cum? Inclusiv prin consultare referendară, pe care o poate face președintele. O astfel de temă informată generează o decizie informată din partea societății”.
Cătălin Striblea: Eu îl întreb pe cetățeanul Cristian Diaconescu ce crede despre această chestiune.
Cristian Diaconescu: „Cetățeanul este aici în calitate de, poate, viitor președinte. Iar în calitate de viitor președinte poate să vă spună un lucru. În Constituție sunt prevederi clare în legătură cu familia, așa cum este ea stabilită”.
Cristian Diaconescu: Din câte înțeleg eu, ca cetățean, nu ca decident, doi bărbați sau două femei nu sunt o familie
Cătălin Striblea: Păi în Constituție nu scrie că e uniunea dintre un bărbat și o femeie.
Cristian Diaconescu: „Nu, nu scrie așa ceva, dar este vorba de familie. Tocmai, și atunci să discutăm ce înseamnă în accepțiunea publică acest concept”.
Cătălin Striblea: Ce înseamnă familia în accepțiunea publică? Adică, a dumneavoastră. Ce ar trebuie să însemne familia?
Cristian Diaconescu: „Mama și copilul sunt familie? Sunt”.
Cătălin Striblea: Cu asta suntem de acord. Doi bărbați sau două femei sunt o familie?
Cristian Diaconescu: „Din câte înțeleg eu, dar asta ca cetățean pot să vă spun, nu ca decident, nu”.
Cristian Diaconescu: Ca cetățean, evident că trebuie să aibă un anumit tip de recunoaștere în legătură cu drepturile reciproce
Cristian Tudor Popescu: Domnule Diaconescu, eu am crescut într-o familie formată din două femei. Mama și bunica mea.
Cristian Diaconescu: „Tocmai de aceea trebuie să discutăm despre acest subiect și nu poate fi simplificat prin da sau nu”.
Cristian Tudor Popescu: Să spunem că două persoane de același sex doresc să își unească într-un fel viețile, astfel încât să poată să vorbească unul în numele celuilalt în diverse situații. La spital, în caz de boală sau în caz de moștenire ș.a.m.d. Asta ar însemna parteneriat civil. Și parteneriatul civil nu este căsătorie religioasă. Căsătoria religioasă poate fi, după părerea mea, respinsă de către un preot ortodox din România cu îndreptățire. Pentru că a fi credincios, a te situa în cadrul Bisericii respective înseamnă anumite norme, între care și aceasta: căsătorie doar între un bărbat și o femeie, dar când vine vorba de starea civilă, cum pot eu să fac deosebire între două persoane, pe baza sexului lor, că nu sunt de sex opus, când te duci la starea civilă și ceri să îți încheie un parteneriat civil? Nu am dreptul și eu, ca oricare cetățean, indiferent de orientarea mea sexuală, să beneficiez de serviciul Primăriei, ca oricare cetățean ?
Cristian Diaconescu: „Ba da. Absolut. Dar sensul acestei teme este dat într-o singură direcție. Și fac o precizare. Evident, ca cetățean, că până la urmă nu reglementează neapărat președintele conviețuirea, evident că trebuie să aibă un anumit tip de recunoaștere în legătură cu drepturile reciproce. Dar pentru asta trebuie să am un act normativ. Acest act normativ se discută și se asumă de către cei care decid”.
Cristian Diaconescu: Parteneriatul civil între persoane de același sex este o temă societală. Aș acționa ca președinte în vederea unui act normativ care privește acest subiect
Cristian Tudor Popescu: Ați acționa ca președinte în vederea unui astfel de act normativ?
Cristian Diaconescu: „Bineînțeles. În primele trei puncte de pe agendă, pentru că e o temă societală. Cum să nu?”
Sursa foto: Shutterstock