Confidenţialitate

DEZBATERE ELECTORALĂ. Crin Antonescu: „Riscul pe care imaginea obosită sau nu de maximă popularitate pe care o are actualul Guvern este un risc pe care eu mi l-am asumat”/ VIDEO

Crin Antonescu a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Candidatul la prezidențiale a vorbit despre parteneriatul strategic dintre România și SUA și și-a exprimat părerea cu privire la declarațiile lui Victor Ponta despre inundațiile din 2014. De asemenea, el a spus că electoratul partidelor nu coincide cu cei care vor vota candidații partidelor. În opinia sa, partidele nu mai sunt, în acest moment, atât de puternice. Este o situație care îi afectează și propria candidatură – recunoaște Crin Antonescu.

Crin Antonescu: „Dacă eram preşedinte atunci, i-aş fi cerut demisia. E o lovitură de campanie, să vedem dacă va avea efect”

Crin Antonescu a fost întrebat ce părere are despre declarația lui Victor Ponta făcută astăzi. Mai exact, candidatul independent la alegerile prezidențiale, Victor Ponta, a declarat miercuri, într-un podcast, că a primit cetățenia sârbă, după ce în calitate de premier, a ordonat în 2014 autorităților din România să „deschidă valea de la Porțile de Fier”, și a permis astfel inundarea unor sate din România pentru a preveni inundațiile în capitala Serbiei, Belgrad.

Crin Antonescu: Sunt uimit și eu pentru că, din multe puncte de vedere, am spus de ce îl detest pe domnul Ponta, ca politician și, în bună măsură, ca om, din păcate. Totuși, nu m-am îndoit niciodată de abilitatea sa, de inteligența sa. Nu știu, pentru că, în povestea pe care ne-o spune domnul Ponta, uluitoare, sunt câteva elemente. Dacă într-adevăr exista riscul să fie inundat Belgradul și putea salva Belgradul prin inundarea câtorva zeci de hectare și a câtorva sate din România, cu strămutarea locuitorilor, putea să facă acest gest umanitar. Și cei de la Belgrad sunt oameni, sunt vecinii noștri, dar acest lucru trebuia anunțat public, măcar pentru ca recunoștința poporului sârb să se îndrepte către poporul român. În orice caz, nu-i un lucru fascinant în această afacere că domnul Ponta ne spune cu seninătate că a făcut-o fără să știe nimeni, mândru de asta. Zice către presă: „Voi n-ați știut nimic, cei de la ISU s-au împotrivit, dar am trecut peste capul lor și eu, Ponta, am primit drept premiu cetățenia altei țări”. În primul rând, că nu socotesc, oricâtE servicii ai fi făcut la vedere altei țări, când ești totuși premier al României, nu te bucuri să primești cetățenia din altă parte.

”Trebuie să recunosc că o asemenea lebădă, atât de neagră şi într-un montaj suicidar, eu n-am mai văzut. Domnul Ponta este unul din cei care au fost foarte sarcastici în decursul timpului, în raport cu unele erori ale domnului Geoană în campanii electorale. Sunt uimit şi eu, pentru că din multe puncte de vedere am spus de ce îl detest pe domnul Ponta, ca politician şi în bună măsură şi ca om, din păcate, totuşi n-am susţinut niciodată sau nu m-am îndoit niciodată de abilitatea sa, de inteligenţa sa şi de capacitatea de a se adapta”, a spus Crin Antonescu la Europa FM.

”Dacă într-adevăr exista riscul să fie inundat Belgradul şi puteam salva Belgradul, putea el salva Belgradul prin inundarea câtorva zeci de hectare şi câtorva sate din România, cu strămutarea locuitorilor, cu măsurile de protecţie cuvenite, putea să facă acest gest, era un gest umanitar şi cei de la Belgrad sunt oameni, sunt vecinii noştri, dar acest lucru trebuia anunţat public, măcar pentru ca recunoştinţa poporului sârb să se îndrepte către poporul român, care face aceste lucruri, pentru că le făcea în calitate de prim-ministru al României, cu nişte proceduri legale îndeplinite”, a spus Antonescu.

El a menţionat că un lucrul fascinant din această afacere e că Ponta ”ne spune cu seminătate că au făcut-o fără să ştie nimeni, mândru de asta, zice către presă, deci către public, voi n-aţi ştiut nimic, cei de la ISU s-au împotrivit, şi, în schimb, am primit eu, Ponta, drept premiu, ca să nu zicem altfel, cetăţenia unei alte ţări”.

”E o lovitură de campanie, să vedem dacă va avea efect sau nu. Este clar că e un lucru scandalos şi e scandaloasă lejeritatea, chiar uşor mulţumit, uşor arogant, cu care domnul Ponta o spune”, a completat el.

Întrebat ce ar fi făcut dacă era preşedinte şi ar fi aflat despre acest lucru, Crin Antonescu a răspuns că i-ar fi cerut demisia.

”I-aş fi cerut emisia, dar nu cred că sunt secrete până la urmă. Să mergem puţin pe firul acestei afaceri. Pentru că totuşi cine a făcut? Din ordinul cui şi în raport cu ce proceduri legale? Doi, care au fost totuşi costurile şi cine le-a suportat? Pentru că domnul Ponta poate fi generos cu Belgradul, repet, ăsta e un lucru bun în sine, dar în momentul în care o face pe socoteala banului public din România, trebuie să anunţe chestiunea asta. Să-i anunţe asta pe românii. Uite, o să dau din buget, o să avem nişte costuri, dar totuşi, sunt vecinii noştri, poate să fie mii de vieţi în pericol. (..) Eu, să vă spun sincer, nici nu cred povestea asta”, a subliniat el.

Crin Antonescu: Dacă eram preşedinte atunci, i-aş fi cerut demisia. E o lovitură de campanie, să vedem dacă va avea efect. Să fiu sincer, nici nu prea cred povestea asta. Eu cred că, pur și simplu, domnul Ponta — nu știu de ce și cum — poate că pentru acest serviciu a căpătat cetățenia ceva mai târziu, că n-a căpătat-o atunci. Dacă-mi aduc bine aminte, cred că se știe public, că n-am alte informații: după ce se deschiseseră niște dosare împotriva domniei sale și când, probabil, el s-a gândit că se poate termina prost, ca și în cazul unui alt prieten de-al său plecat la Belgrad.

Crin Antonescu: „Mi-am asumat imaginea obosită a actualului Guvern”

Mi-am asumat imaginea obosită a actualului Guvern – a declarat candidatul Coaliției la președinție, Crin Antonescu. El a spus, în emisiunea Piața Victoriei, de la Europa FM, că electoratul partidelor nu coincide cu cei care vor vota candidații partidelor. În opinia sa, partidele nu mai sunt, în acest moment, atât de puternice.
Este o situație care îi afectează și propria candidatură – recunoaște Crin Antonescu.

Crin Antonescu: Se fac și sondaje privind partidele. AUR conduce detașat. Cu doi în față. PSD este cu 1 în față, aproape 2. PNL e spre 12-15%.

Ioana Ene Dogioiu: Cum explicați că, deși aveți în spate PSD cu, să zicem, 20%, plus PNL, partid cu 14%, plus UDMR, partid cu 6%, iaca s-a făcut 40%, totuși nu aveți în sondaje peste 20?

Crin Antonescu: Mă zbat între 20 și 25. 26 am avut cel mai mult.

Ioana Ene Dogioiu: Cum vă explicați că nu sunteți pe primul loc?

Crin Antonescu: Explicațiile sunt multe: mai întâi că electoratul partidelor nu se confundă cu orice candidat ar fi avut. Că, probabil, niște alegători din fondul acesta PSD ar putea avea o opțiune pentru domnul Ponta. Că alegători din bazinul PNL pot avea opțiune pentru altcineva… pentru doamna Lasconi, să zicem, sau domnul Nicușor Dan… Nu știu dacă ați urmărit vreodată câți votanți UDMR au votat totuși cu domnul Călin Georgescu… sau l-ar fi votat, în sondaje. Nu mulți, dar într-o proporție interesantă. Adică, în fiecare comunitate, poate să fie un 10% care votau Călin Georgescu. Deci, nebănuite sunt căile alegătorului. Eu cred că, în perioada care urmează — deja suntem în ea, în campanie, se și vede lucrul acesta — bătrânile armate PNL și PSD pornesc din nou la luptă și lucrul ăsta se va simți cu fiecare zi a campaniei. Dar de la început am spus că eu nu-mi pun deloc toate așteptările în baza muncii de campanie pe care o fac partidele. Partidele sunt deja obosite după un an de campanie.

Crin Antonescu: Riscul pe care imaginea obosită — să spunem — sau nu de maximă popularitate pe care o are actualul Guvern îl implică este un risc pe care eu mi l-am asumat. Eu voi dori ca, împreună cu Guvernul, să fac niște lucruri. Mă interesează mai mult decât… cine este prim-ministru. E adevărat că un prim-ministru poate face orice! Dar, văzând și făcând. Eu cred că fiecare dintre aceste partide are — pentru că totuși sunt partide mari — oricând două-trei ipoteze acceptabile de prim-ministru.

Crin Antonescu: „Nu suntem între UE și Statele Unite. Suntem UE”

Ioana Ene Dogioiu: Vă întreb un lucru în mod direct despre elefantul din odaie. Noi putem avea încredere — dumneavoastră aveți încredere — că acest Donald Trump, așa cum se poartă el, cu taxele, cu Ucraina, cu metalele rare, va sări, la o adică, să apere România? Putem să mai avem încredere de facto în acest parteneriat strategic?

Crin Antonescu: Răspunsul meu de principiu și procedural este „da”, și, după aceea, cum îmi fac eu planul și cum acționez ca să știu că, în ce mă privește, am făcut tot ceea ce trebuia făcut pentru ipoteza bună a lucrurilor.

Ioana Ene Dogioiu: Ce înseamnă ipoteza bună? Să stăm aproape de americani?

Crin Antonescu: Eu vreau să stăm cât mai aproape de americani, dar înțelegând că suntem europeni, asumând că suntem europeni. Eu n-am acceptat niciodată — pentru că este absurdă — discuția „Uniunea Europeană sau Washington”.

Ioana Ene Dogioiu: Nu mi se pare că mai este absurdă, domnule Crin Antonescu, deloc, în ultima vreme. Din păcate.

Crin Antonescu: Esențiala României este următoarea: noi nu mai avem niște oameni care ne propun fățiș să mergem cu Rusia. Nici n-am avut vreodată unii. În faza timpurie a domnului Georgescu se vorbea de un reject pentru NATO, americanii erau dracu’ gol și erau capul răutăților — atunci sigur că rămânea tacit indusă Rusia. După aceea, după ce americanii au devenit îngerii salvatori, după vederea administrației Trump — pentru că ați văzut cum toți anti-americanii clasici din România, de exemplu, afară de Georgescu, sunt campioni ai americanismului și chiar culpabilizează pe cei care au îndoieli sau exprimă întrebări în legătură cu actele administrației Trump — îi acuză de trădare de țară, că ne rup la gât cu americanii, ca să vorbesc foarte neacademic. În fine, eu cred că asta e o discuție absurdă. Nu suntem între UE și Statele Unite. Suntem UE. Suntem UE.

Crin Antonescu: Episodul Sprînceană e unul dintre cele mai spectaculoase în a arăta cum o țară care are parteneriat strategic deja cu bună vechime și-a încheiat ucenicia

Crin Antonescu: Cred că, în proporție de 90%, dacă putem să dăm cifre, administrația americană va lua act de ce se va întâmpla în România și, după aceea, este de repus în funcțiune. Pentru că episodul Sprînceană este unul dintre cele mai spectaculoase în a arăta cum o țară care are parteneriat strategic deja cu bună vechime, cum o țară NATO care — cum zic eu în programul meu, cu multă încredere — și-a încheiat ucenicia. Și în NATO, totuși un membru consacrat. Am fost frați de arme cu americanii, am contribuit, avem pe teritoriul nostru baze. Totuși, nu avem în momentul ăsta o relație. Avem relații diplomatice, recurgem la niște chestii.

Ioana Ene Dogioiu: A greșit domnul Ciolacu?

Crin Antonescu: Eu nu pot să spun că a greșit, neștiindu-i toate datele deciziei, nefiind acolo, nu pot să spun că a greșit sau nu. Când a ieșit bine, pot să spun.

Sursa foto: Europa FM

Citește și: UE întrerupe taxele vamale impuse pentru produsele americane timp de 90 de zile

Abonează-te la notificări
Rămâi la curent cu ultimele știri și când nu ai site-ul deschis!
Acceptă notificările din fereastra ce apare, sau din bara de adresă a browserului tău.