Confidenţialitate

DEZBATERE ELECTORALĂ. Adriana Săftoiu, fost consilier prezidențial al lui Traian Băsescu: „Parlamentul este cel care ne va da viitorul Guvern și viitorul prim-ministru – lucru despre care se vorbește foarte puțin” | AUDIO

Adriana Săftoiu, fost consilier prezidențial al lui Traian Băsescu, a fost invitata Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” de joi seara. Ce poate face de fapt președintele în România? Ce atribuții are și unde apar limitările atribuțiilor? Adriana Săftoiu a explicat la Europa FM că 2024 ar fi fost un an foarte bun pentru dezbaterea acestei teme. Mai mult, fostul consilier prezidențial al lui Traian Băsescu a explicat că „Parlamentul este cel care ne va da viitorul Guvern și viitorul prim-ministru – lucru despre care se vorbește foarte puțin”. Însă, cum se schimbă atribuțiile președintelui într-o țară ca America? În lumina recentelor alegeri prezidențiale din Statele Unite ale Americii, Adriana Săftoiu a spus că „Donald Trump este un om imprevizibil, dar în America echipa de consilieri joacă un rol important”.

Alegeri prezidențiale în România. Adriana Săftoiu: „Anul acesta era un moment foarte bun să discutăm la modul serios ce poate să facă cu adevărat un președinte și cu adevărat ce determină alegerile parlamentare”

Adriana Săftoiu: „Ce aduc alegerile parlamentare. Partidelor politice le place să dea impresia că alegerile parlamentare înseamnă doar să te duci să votezi cearșaful acela de nume, uneori nici nu știi cine deschide lista, votezi după apartenența electorală”.

Adriana Săftoiu: „Parlamentul este cel care ne va da viitorul Guvern și viitorul prim-ministru – lucru despre care se vorbește foarte puțin”

Adriana Săftoiu: „Când, de fapt, Parlamentul este cel care ne va da viitorul Guvern și viitorul prim-ministru – lucru despre care se vorbește foarte puțin. Pentru că eu aș fi vrut enorm de mult ca măcar după 35 de ani să vină președintele partidului să spună <<Partidul din care fac eu parte, pe care îl conduc eu acum va veni cu acest program de guvernare, cu acest prim-ministru>>.

O să se întâmple exact ca la locale, unde s-a vorbit despre locale și despre europarlamentare deloc. Noi acum vorbim doar despre funcția de președinte, ni se pare că e foarte important, pentru că are cel mai mare număr de voturi, numai că ceea ce va face el acolo nu e pe măsura…”.

Ce poate să facă un președinte, de fapt?

Adriana Săftoiu:Dacă vrei să ne ducem la ceea ce contează foarte mult, politica economică-fiscală, el poate să aibă o viziune. […] El poate să se implice în acest lucru doar în condițiile în care are o relație foarte, foarte bună cu premierul României – adică se consultă cu el, îl poate convinge. […]

Cam atât poți să faci din acest punct de vedere. Dacă acel prim-ministru nu dorește să colaboreze cu tine, poți să fii tu sănătos acolo la Cotroceni. Sigur, poți să-ți influențezi partidul din care provi în Parlament să nu voteze anumite lucruri, dar și aici e foarte delicat pentru că și parlamentarii au și ei niște interese acolo locale.

Ce poate într-adevăr să facă este pe partea de politică externă, ceea ce este deja destul de clar. Are atribuții în zona justiției, securitate, dar nu atât cât am crede noi”.

Adriana Săftoiu: „La noi există această temere – mai ales în rândul parlamentarilor și apoi a întregii structuri de partide – că președintele poate folosi într-un mod abuziv toate aceste structuri”

Ioana Ene Dogioiu: Este o legendă, care poate să aibă și adevăr, că președintele este un fel de stăpân al serviciilor.

Adriana Săftoiu: „Faptul că el îi propune și Parlamentul, practic… Sincer acum, să nu ne imaginăm că un președinte face o propunere înainte să discute, totuși, cu președinții de Parlament”.

Ioana Ene Dogioiu: Dar dacă Parlamentul nu vrea…

Adriana Săftoiu: „Nu te pui în această situație, niciun președinte nu riscă lucruri de genul acesta. Chiar să ajungi într-un asemenea conflict cu Parlamentul este destul de greu. […] Președintele din punctul acesta de vedere are nu doar credibilitate, dar are influență. Mai ales în primii ani de mandat, Parlamentul se uită cu mult respect la persoana respectivă. De ce? Pentru că el vine cu acest număr mare de voturi.

Apoi, există o frică, o teamă că președintele care controlează serviciile poate să știe mai mult decât ne place nouă să știe și cu cât înaintează în mandate, în ani, este stăpânul inelelor. Nu e doar SRI, SIE. Ai și SPP, STS. Și la noi există această temere – mai ales în rândul parlamentarilor și apoi a întregii structuri de partide – că președintele poate folosi într-un mod abuziv toate aceste structuri.

Că poți sau ai putea, prin Parlament, să controlezi structurile asta este doar pe hârtie. Pentru că, te rog să mă crezi, dacă tu ești parlamentar și îți vine ție așa să te faci membru în Comisia de Control pentru SRI. Ce vorbești? Păi nu te votează colegii tăi. Se știe exact cine trebuie să meargă în aceste comisii”.

Ioana Ene Dogioiu: Ce înseamnă că se știe exact?

Adriana Săftoiu: „Da, se știe exact, adică înainte să formezi aceste comisii, eu sunt absolut sigură că există deja o discuție cu șefii serviciilor, pentru că realmente am văzut acest lucru – modul în care formează aceste comisii”.

Alegeri prezidențiale în Statele Unite ale Americii. Donald Trump, ales pentru a doua oară. Adriana Săftoiu: În America, funcția de președinte nu este supraestimată

Adriana Săftoiu: „În cazul Americii, această funcție de președinte nu este supraestimată. Acolo această funcție are toată greutatea ei, acea greutate din dezbateri în care atunci când președintele spune că va reduce taxele, că va fi atent la fiscalitate, că va lua măsuri în problema emigrație și așa mai departe – el chiar poate să facă toate aceste lucruri, stă în puterea lui. Iată, o comparație foarte bună de ce la noi e supraestimată în comparația cu președintele Americii și președintele României”.

Adriana Săftoiu: Donald Trump este un om imprevizibil, dar în America echipa de consilieri joacă un rol important

Adriana Săftoiu:Americanii au ales a doua oară aceeași persoană. Dacă au făcut-o și a doua oară, mai ales după o pauză în care a avut de furcă cu justiția, înseamnă că au fost totuși mulțumiți de acel mandat și cei care nu sunt mulțumiți sau pro-trumpiști poate nu văd bine lucrurile”.

Adriana Săftoiu:Unii spun că este apocalipsă politică, alții spun că nu e epoca de aur. Nu m-aș hazarda să fac prea multe aprecieri. În mod evident, președintele Trump e un om imprevizibil, dar rămâne de văzut. Acolo și echipa de consilieri joacă un rol foarte important”.

Ascultă aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: DEZBATERE ELECTORALĂ. Nicolae Ciucă: „Mircea Geoană este un Marcel Ciolacu care vorbește limba engleză”. „Elena Lasconi face un exercițiu de imaginație prin această candidatură” | VIDEO