Circulaţia rutieră este în continuare oprită pe ambele sensuri ale DN 1A, în localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa, informează Centrul Infotrafic.
Între timp, numeroase anchete au fost deschise în urma dezastrului de la stația GPL din Crevedia.
Parchetul General verifică activităţile de la staţia GPL. Se fac cercetări in rem pentru „distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru”, iar DNA a deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu în rândul unor funcţionari cu atribuţii de control.
De asemenea, Parchetul Militar verifică intervenția pompierilor.
Primul dosar, întocmit de Parchetul General, vizează trei presupuse fapte: neluarea și nerespectarea măsurilor de protecția muncii și vătămare corporală din culpă. La anchetă participă și ofițeri și specialiști din IGPR, Institutul de Expertize criminalistice din cadrul ministerului Justiției, inspectori de muncă și ofițeri ai IPJ Dâmbovița. De asemenea, participă și specialiști în explozii de la INSEMEX Petroșani.
De altfel, experții de la Petroșani fac măsurători la fața locului, spune la Europa FM Artur Găman, directorul instituției.
S-au făcut audieri și percheziții: la primăria din Crevedia, la un punct de lucru din București și la locuințele celor doi asociați ai firmei.
În acest moment nu are nimeni calitatea de suspect, spune procurorul Alex Florenta.
Un alt dosar a fost deschis și de Direcția Națională Anticorupție pentru abuz în serviciu în rândul unor funcţionari cu atribuţii de control – mai precis cum a fost posibil ca stația GPL să funcționeze trei ani fără autorizații.
Pe de altă parte, este anchetată și interveția din seara dezastrului, când zeci de pompieri au fost răniți.
Starea victimelor
12 pacienți au fost transferați către spitale din străinătate. Aseară, Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a aprobat două minisiuni pentru transportarea cu avioane militare a încă cinci pacienți cu arsuri grave către spitale din Austria și Germania.
Unii dintre pacienții transferați au arsuri de 90% din suprafața corpului.
Vor fi tratați în continuare în unități medicale din Viena și Graz din Austria și Berlin și Lubeck din Germania. Răniți în urma tragediei de la Crevedia sunt tratați și în unități medicale din Bruxelles și Milano.
Ministrul sanatatii a mai anuntat ca rudele celor raniti ii vor putea insoti in strainatate, pe cheltuiala statului.
Peste 50 de persoane se află în acest moment internate și la sputale din București. Cei mai mulți sunt internați la Floreasca, apoi la Bagdasar Arseni, dar și la spitalele Universitar si Elias.
Medicii fac apel la donarea de sânge pentru victimele exploziilor de la Crevedia. Zeci de centre sunt deschise în țară, la fel și centrul de Transfuzie din București.
Legăturile cu primarul din Caracal
Au apărut și detalii în ceea ce privește firma care opera illegal stația GPL care a provocat dezastrul de la Crevedia. Societatea aparține lui Ionuţ Daniel Doldurea, fiului primarului PSD din Caracal, Ion Doldurea.
Primarul din Caracal, Ion Doldurea, a anunțat pe Facebook că s-a autosuspendat din calitatea de membru al PSD și, implicit, din orice altă funcție deținută în partid. Cu toate acestea, sustine ca nu are nicio implicare în societatea comercială unde s-a întâmplat tragicul eveniment, dar recunoaste ca aceasta apartine unui membru al familiei sale.
Ion Doldurea este tatal lui Daniel Ionuț Doldurea, actionar majoritar la firma care detine statia GPL la care s-au produs explozii puternice, urmate de incendii devastatoare.
Fiul primarului Ion Doldurea se află în spatele mai multor afaceri cu stații GPL în toată țara. Activitatea depozitului de la Crevedia era închisă de trei ani, dar cu toate acestea, a continuat să funcționeze ilegal.
Marcel Ciolacu a anuntat verificari la statiile GPL din toata tara.