Instanța Supremă a decis: dosarul privind devalizarea stațiunii Băile Herculane conține probe solide, iar judecata celor peste 30 de inculpați poate să continue, scrie publicația locală expresdebanat.ro. Curtea de Apel Timiș retrimisese acest dosar la procurorii DIICOT Caraș-Severin pentru refacerea rechizitoriului, însă DIICOT a depus contestație la Înalta Curte.
În acest dosar, sunt trimise în judecată peste 30 de persoane, în frunte cu Iosif Armaș, fost deputat PSD, cel care cu sprijinul mai multor persoane, inclusiv funcționari ai statului, a reușit să vândă pe bucăți stațiunea Băile Herculane.
Totul a început în 2001, pe vremea când Iosif Armaș era director al Societății ARGIROM Internațional. Pentru a face rost de bani cu care să cumpere hotelurile, restaurantele și ștrandurile termale din centrul stațiunii Băile Herculane scoase la privatizare, acesta a obținut un împrumut de la Administrația Națională a Rezervelor de Stat, dar nu sub formă de bani, ci sub forma a 5,5 milioane de kilograme de zahăr.
Avea obligația ca în termen de 180 de zile să restituie ce a împrumutat. Acest lucru nu s-a mai întâmplat și Iosif Armaș a vândut zahărul și cu banii obținuți, a achiziționat toate clădirile, majoritatea monumente istorice din Băile Herculane, inclusiv dreptul de exploatare a apelor termale.
Iosif Armaș a devenit astfel singurul furnizor de ape termale pentru celelalte hoteluri și pensiuni din stațiune.
Ulterior, acesta a început să ia împrumuturi fictive de la cei pe care i-a cooptat în grupul infracțional. Dobânzile erau uriașe și de 600 la sută, iar omul de afaceri nu restituia banii și era executat silit pentru imobilele ipotecate.
Astfel au fost vândute peste 20 de proprietăți, printre care hotelurile Apolo, Roman, Decebal, Traian și Cazinoul din Băile Herculane, la prețuri de 12 ori mai mari decât cel de achiziție.
Sursa foto: Inquam Photos / Justinel Stavaru
Citește și: Surse: Șeful Inspecției Muncii va fi suspendat astăzi | AUDIO