Sorin Ovidiu Vântu a fost condamnat definitiv la șase ani și două luni de închisoare în dosarul devalizării Petrom Service.
Sentința a fost dată de Curtea de Apel București. În cazul lui Sorin Ovidiu Vântu, judecătorii au menținut pedeapsa dată de prima instanță.
Și fostul sindicalist Liviu Luca a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare, deși în primă instanță primise 9 ani. Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi fostul director al Petromservice, Gheorghe Şupeală, în timp ce Octavian Ţurcan a fost condamnat la cinci ani şi jumătate de închisoare cu executare.
Dosarul se află pe masa judecătorilor de patru ani.
Judecătorii i-au mai condamnat pe Zizi Anagnastopol, fostul director financiar al Petromservice, la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, pe Sorin Mihai la trei ani de detenţie cu executare, pe Bogdan Negrutzi la patru ani de închisoare cu executare, pe Graziano Rino Raichovich la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, în timp ce Mihai Viorel Rîmboacă şi Daniela Braşoveanu au fost condamnaţi la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, respectiv un an de detenţie cu suspendare.
Prejudiciul calculat în acest dosar depăşeşte 80 de milioane de euro.
Curtea de Apel București a mai decis că, pe latură civilă, toţi inculpații trebuie să plătească 36 de milioane de euro către Petromservice.
Potrivit procurorilor, în 2005, Liviu Luca a devenit, în mod indirect, acţionarul majoritar al SC Petromservice SA, prin achiziţia a aproape 50% din acţiunile societăţii. Astfel a ajuns să controleze societatea, lucru care i-a permis să numească apropiați în funcţiile de conducere. Liviu Luca a fost ajutat la administrarea companiei de către Sorin Ovidiu Vîntu, care a finanţat preluarea pachetului de acţiuni.
În 2007, SC Petromservice SA a vândut activitatea de servicii petroliere, în schimbul căreia a primit suma totală de aproximativ 325 milioane euro.
“Întrucât, în aceeaşi perioadă, împotriva societăţii erau în curs de desfăşurare numeroase proceduri de executare silită pentru drepturile salariale restante obţinute de către angajaţi prin intermediul unor hotărâri judecătoreşti, inculpatul Luca Liviu a hotărât ca lichidităţile societăţii să fie transferate în patrimoniul unor companii controlate de Vîntu Sorin Ovidiu, pentru a evita ca aceste sume să ajungă în posesia salariaţilor sau să fie distribuite ca dividende acţionarilor minoritari”, au precizat procurorii.