Confidenţialitate

Deutsche Presse-Agentur: Propunerile Comisiei Europene pentru gestionarea crizei migranţilor din Europa

Comisia Europeană a finalizat marţi un nou set de propuneri în vederea gestionării crizei migranţilor din Europa, inclusiv un plan controversat de distribuire a solicitanţilor de azil între statele membre, potrivit unui proiect la care agenţia germană a avut acces.

Noul pachet include propuneri în vederea creării unui fond fiduciar, în valoare de 1,8 miliarde de euro pentru Africa şi unei liste de ţări din Balcani, plus Turcia, considerate sigure, ai căror cetăţeni nu pot cere azil în Uniunea Europeană.

Măsurile urmează să fie dezvăluite miercuri dimineaţa, la ora locală 9.00 (10.00, ora României), de către preşedintele Comisiei Jean-Claude Juncker, în cadrul discursului despre “starea Uniunii”, pe care-l va susţine în Parlamentul European.

Comisia a încercat să redistribuie persoanele care se califică pentru protecţie internaţională, însă o primă încercare de a redistribui 40.000 de solicitanţi de azil, care au ajuns deja în Italia şi Grecia, a eşuat, anterior, anul acesta, când guvernele statelor membre au respins un program obligatoriu de redistribuire.

Oficialii de la Bruxelles propun acum distribuirea de urgenţă în toate celelalte state membre a 120.000 de azilanţi, care au ajuns în Grecia, Ungaria şi Italia.

Potrivit acestui plan de cote obligatorii, Germania şi Franţa urmează să accepte cele mai multe persoane – 31.443 şi, respectiv, 24.031.

Spania, Polonia şi Olanda sunt următoarele – cu 14.931, 9.287 şi, respectiv, 7.214 de azilanţi.

Sistemul obligatoriu de cote are la bază criterii ca populaţia, economia, şomajul şi acceptarea în trecut a unor refugiaţi de către statele membre.

Însă dictarea de către Bruxelles a numărului de azilanţi pe care fiecare stat membru să-i primească s-a dovedit un subiect controversat, unii politicieni din unele ţări afirmând că ei ştiu mai bine câtor refugiaţi le pot face statele lor.

Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia urmează să se afle printre ţările care se vor opune unui astfel de proiect.