Penitenciarul din Arad şi-a deschis o secţie externă cu 30 de locuri la un abator, prin parteneriat public-privat. Noul spațiu de detenție a fost amenajat pe cheltuiala companiei partenere pentru care vor munci deținuții care sunt condamnați la infracțiuni fără violență. La nivel național, doar alte 3 penitenciare din România au mai implementat un asemenea concept.
Secția externă deschisă în baza parteneriatului public privat se află la cca 20 de km de municipiul Arad, în localitatea Variaşu-Mare, în apropierea graniței cu Ungaria.
Deţinuţii – 30 de bărbați – vor lucra doar în abatorul fermei, în procesul de prelucrare a cărnii de porc, şi vor fi păziţi de personal al penitenciarului.
Reprezentanții Penitenciarului din Arad spun că secția externă oferă locuri de cazare „la cele mai înalte standarde”, dar şi spaţii destinate activităţilor de reintegrare socială. Mesele zilnice vor fi asigurate de Penitenciarul Arad.
„În situația de față au existat multe solicitări pentru acest punct de lucru, interesul crescut fiind generat atât de faptul că pot realiza venituri, cât și de faptul că locația se află în exteriorul zidurilor Penitenciarului. Dintre infracțiunile pentru care sunt închiși deținuții care au fost repartizați la acest punct de lucru în prezent putem enumera evaziune fiscală, conducerea unui vehicul fără permis de conducere sau infracțiuni privind Codul Silvic. Conform reglementărilor în vigoare, aceștia vor fi plătiți cu cel puțin salariul minim pe economie, 60% din veniturile realizate ajungând la bugetul de stat, iar 40% din venituri la ei, bani care pot fi folosiți pe parcursul executării pedepsei, inclusiv pentru plata prejudiciului”, a declarat Purtătorul decuvânt al Penitenciarului Arad, inspector de poliție penitenciară George Andrei Băețan.
Penitenciarul Arad are în prezent 1430 de deţinuţi.
Sursa foto: Shutterstock