Confidenţialitate

DEȘTEPTAREA: Zeci de echipaje de pe ambulanțe, suprasolicitate în valul 4, au venit din toată țara să ajute în București și Ilfov

Numărul pacienților cu Covid internați de la ATI a sărit de 1.700. E cel mai mare număr înregistrat până acum. De la o zi la alta, situația e tot mai gravă în București și Ilfov și din acest motiv, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a transferat în Capitală zeci de echipaje și mașini de intervenție din județele mai puțin afectate. 

Ca să vă faceți o idee despre situația în care ne aflăm, trebuie să știți că după ce echipajele I.S.U. transportă la spital un pacient cu Covid, ar trebui să meargă apoi la o stație de decontaminare. Așa se întâmpla în valurile precedente. 

Acum, pur și simplu nu mai e timp pentru așa ceva, pentru că echipajele de pe ambulanță merg de la un caz la altul și nu mai fac față solicitărilor. 

Victor Marin a fost la stația de decontaminare, unde a stat de vorbă cu câțiva paramedici ISU.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Reporter: Mă aflu la una dintre stațiile de decontaminare ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov. E ora 13 și pe o ploaie măruntă și rece, ambulanțele care au transportat pacienți cu Covid încep să apară, una câte una. Paramedicii poartă combinezoane de protecție și viziere. Practic, li se văd doar ochii, dar chiar și pe sub viziere, cearcănele se văd foarte clar. 

Pentru o ambulanță, decontaminarea durează o oră. Și pentru echipajele suprasolicitate, e cam singura perioadă de odihnă în tura de 12 ore. Ca idee, cât au combinezonul de protecție pe ei, nu pot nici măcar meargă la toaletă. 

Plutonierul major Calotă Daniel: – Știam ce ne așteaptă. Pentru că în vară s-a oprit totul. A fost o relaxare totală din partea multora. La fel și campania de vaccinare. Oamenii trebuie să fie uniți ca să învingă. Nu să se împartă în mai multe tabere. Unii să se vaccineze, alții nu. Unii să respecte reguli, alții deloc.

Un echipaj de paramedici abia terminase decontaminarea și tocmai pleca din nou în misiune. Cât credeți că au așteptat ultima oară în fața spitalului până când medicii au găsit un loc pentru pacientul adus de ei?

–  Păi, dacă nu mă înșel, 2 ore și jumătate. 

– Până să îi găsească loc? 

– Da. În timpul acesta, noi am stat în curtea spitalului. Cu pacientul în ambulanță, monitorizat, cu oxigen…

– Care e cel mai grav caz la care ai fost în ultima vreme? 

– Chiar azi am fost la o persoană confirmată de 4 zile. Avea saturație 83% când stătea întinsă pe pat. Am ridicat-o în semi șezut și după 5, 6 minute, a intrat în stop cardio-respirator. Am resuscitat-o și persoana a ieșit de 3 ori și tot de 3 ori a intrat în stop. – Și ați dus-o la spital… 

– Nu am mai dus-o, pentru că nu am salvat-o.

În ultima perioadă, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a transferat în București și Ilfov zeci de echipaje și mașini de intervenție din județele mai puțin afectate. Plutonierul adjutant Cristian Pocol a venit tocmai de la Zalău.

– Mai durează până terminăm ciclul de decontaminare al ambulanței. Mai bem o cafea. Sunăm familia să le spunem că suntem bine și o luăm de la capăt. 

– Vă sună des familia? 

– Da. Am două fete. Cea mică nici nu a vrut să mă lase să plec. 

– Cât are? 

– Cea mică are 9 ani. Copil fiind, vede la televizor ce se întâmplă. 

– Și cât mai aveți de odihnă? 

– Vreo jumătate de oră și o luăm de la capăt. 

– Cam până la ce oră? 

– În principiu, până la 8 seara. 

– Acum fiind ora două. 

– Da. Mai avem 6 ore, dar dacă e nevoie, stăm până la 9, 10, 11… 

– Și la cât ați început misiunea?  

– La 8 dimineața. Turele sunt de la 8 la 8. 

– Putere de muncă să aveți! 

– Mulțumim. Pentru cei care ne ascultă, să păstreze măsurile de distanțare, protecție și celor care doresc… dar și celor care nu doresc, le recomandăm vaccinarea.