Confidenţialitate

Deșteptarea | Vaslui: Un elev a luat nota 1, dar judecătorul a hotărât anularea notei | VIDEO

Un judecător din Vaslui a hotărât că școala nu poate pune nota 1 unui elev, la o examinare, dacă întrebările de la materia respectivă nu sunt din materia predată chiar în anul respectiv.

Anul trecut, un elev de clasa a VI-a de la Colegiul Național din Iași a luat nota 1 la o testare de la materia muzică. Elevul a greșit complet răspunsul la întrebarea de test.

Aceasta era: „Transcrieți pe portativ următoarele note muzicale: do bemol, si bemol, mi bemol, sol b bemol, re bemol; identificați enarmonicul sunetelor do bemol, şi bemol, mi bemol, sol b bemol, re bemol şi transcrieți pe portativ”.

Elevul n-a reușit să răspundă corect niciuneia dintre cereri și, în consecință, a fost notat cu 1 de profesor.

Părinții acestui elev au decis să dea în judecată școala pentru nota asta, după ce atât conducerea școlii, cât și Inspectoratul școlar le-au respins contestațiile.

Nu mulți părinți fac așa când copilul ia o notă proastă, dar părinții acestui elevi sunt magistrați – tata e judecător, mama e procuroare.

Iar în instanță, judecătorul din Vaslui a hotărât că un elev, în România, nu poate fi sancționat dacă nu mai știe ce a învățat cu un an înainte în școala românească – pentru că poziționarea notelor pe portativ fusese predată elevului în anul anterior.

Decizia neagă ideea acumulării de cunoștințe de-a lungul parcursului școlar, adică tocmai principiul fundamental pe care se bazează educația școlară.

În mintea de nepătruns a acestui judecător, școala este alcătuită din 12 ani separați, fiecare cu cunoștințele sale, care n-au nicio legătură între ei.

Potrivit acestui judecător, care a pronunțat această decizie, dacă, de pildă, greșești complet o problemă de analiză matematică, de clasa a 10-a, din cauză că ai greșit înmulțirile din ecuație, nu poți să fii depunctat, pentru că tabla înmulțirii ai învățat-o în școala primară.

Decizia pronunțată de Tribunalul Vaslui nu este definitivă, Colegiul Național Iași având la dispoziție 15 zile, de la data comunicării hotărârii, pentru a o contesta, notează Hotnews.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.

Foto: INQUAM_Photos_Octav_Ganea