Confidenţialitate

Deșteptarea: Vameși din Portul Constanța, prinși în flagrant primind mită în valoare de 19.000 de euro în doar câteva ore | VIDEO

Trei vameși din Portul Constanța au fost prinși în flagrant, vineri, când luau mită. Trei persoane au fost reținute în urma perchezițiilor DNA de joi noapte la Biroul Vamal din Portul Constanța Sud Agigea și vor fi trimise în instanță cu propunere de arestare pentru 30 de zile, conform DNA, scrie G4Media.ro.

Cele trei persoane reținute strânseseră în doar câteva ore 19.000 de euro (sau echivalentul în euro, că luau și dolari, și lei). Potrivit anchetatorilor, media șpăgii pe container era de 500-700 de euro pe container cu nereguli.

Adică containere cu alte mărfuri decât scrie în documentele de import, sau cu mărfuri ce nu respectă cerințele de import în UE, sau pe care proprietarii voiau să le treacă mai repede prin vamă.

La mita luată pe container se adăugau șpăgi particularizate pe colete, cam 30-50 de euro pe colet.

Potrivit procurorilor, mita putea ajunge chiar și la 10.000 de euro pentru un container care conținea mărfuri interzise la comercializare în UE.

Unul dintre ei este vameș angajat la Biroul Vamal de Frontieră Constanța, un al doilea este comisionar vamal al unei societăți comerciale, iar al treilea este un fost lucrător vamal de la Biroul Vamal Constanța Sud, pe nume Dorel Petcu, care fusese suspendat din funcție după ce procurorii îl prinseseră cu șpaga în urmă cu mai mulți ani și-l trimiseseră în judecată în 2022.

Dorel Petcu fusese angajat de o firmă ce oferă servicii portuare unde a continuat să facă ce făcuse și înainte, chiar dacă mai fusese prins o dată și risca pușcăria.

Portul Constanța procesează anual aproximativ 6-7 milioane de containere. Nu toate conțin mărfuri interzise, dar ce piață pentru șpăgi, nu?

Dacă numai 1% dintre containere sunt ilegale, tot înseamnă, la minimum, 60.000. Importatorii dau între 500-700 de euro/container. Deci dacă se dă șpagă doar pentru 1% dintre containere, adică 60.000, suma minimă, 500 de euro, nu 10.000 de euro cât luaseră domnii cu pricina, tot înseamnă o șpagă de 30 de milioane de euro anual – la minimum calculat, da?

Dar dacă s-ar da șpagă pentru 10% dintre containere? Vi se pare plauzibil? Rezultă mite de 300 de milioane de euro.

Acum poate înțelegem mai bine răcnetele îngrozitoare care au venit din diverse direcții când s-a pus problema, acum câțiva ani, să fie privatizat portul Constanța, să fie vândut unor companii portuare cu proceduri, integritate și tradiție, au discutat matinalii în Deșteptarea.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.

Foto: Ghiulfer Predescu/Europa FM