În vremuri grele oamenii dau zilnic dovezi de solidaritate.
La Oradea, de exemplu, oamenii, companiile locale și ONG-urile au făcut, în ultima lună, donații de peste o jumătate de milion de euro pentru sprijinirea spitalelor orădene în lupta împotriva COVID-19.
O parte dintre bani au fost folosiți pentru cumpărarea primului aparat de testare de tip PCR din județ, astfel că testele să nu mai fie trimise la Cluj-Napoca sau la Timișoara. Aparatul a fost instalat la Spitalul Clinic Municipal Gavril Curteanu din Oradea, transformat în spital dedicat luptei împotriva COVID-19.
Compania de Apă Oradea, aparţinând municipalităţii, a făcut cea mai mare donație, de 800 de mii de lei. Pe locul al doilea se află un dezvoltator imobiliar oraș, Ştefan Kopanyi, care a donat 500 de mii de lei.
Donații consistente, de câte 165.000 lei, au mai făcut mai multe cluburi Rotary din Bihor şi Asociaţia „Italieni in Bihor”. Președintele asociației spune că acesta e felul italienilor din România de a-și arăta solidaritatea cu ţara de adopţie.
Peste Carpați, în Moldova, omul de afaceri Ştefan Mandachi și-a transformat în campanie umanitară metrul de autostradă ridicat anul trecut în semn de protest față de lipsa autostrăzilor.
A hotărât să îl vândă centimetru cu centimetru după ce a văzut ce s-a întâmplat la Spitalul Județean Suceava din cauza noului coronavirus. Vânzările de autostrăzi virtuale au loc pe site-ul 1cm.ro.
A adunat aproape un milion de euro din bucățelele virtuale de autostradă pe care le-a vândut până acum. Cu acești bani au fost comandate sau deja cumpărate ventilatoare și echipamente de protecție.
Fundația pentru Copii Ronald McDonald contribuie cu 60 de mii de euro la fondul luptei împotriva Covid-19.
Este vorba de o donație pentru amenajarea secției ATI de la Institutul Național de Geriatrie și Gerontologie Ana Aslan.
Secția va fi folosită de noul spital temporar, care a fost ridicat pentru pacienții infectați cu noul coronavirus.
De asemenea, toate fondurile strânse de Fundație în lunile martie și aprilie vor sprijini spitalele Grigore Alexandrescu și Marie Curie din București, Louis Țurcanu din Timișoara și Sfânta Maria din Iași.
Acestea au primit deja zeci de mii de mănuși și măști chirurgicale, precum și 500 de kituri complete de protecție pentru personalul medical din cele patru spitale pentru copii.
În fine, rețeaua de magazine de bijuterii și ceasuri Cellini se gândește la tinerii medici implicați în lupta cu noul coronavirus și care aveau și o nuntă în plan anul acesta.
Astfel, Cellini oferă cadou verighetele pentru toți medicii români, din prima linie a luptei contra COVID-19, care se vor căsători anul acesta. Noi le mulțumim pentru curaj și le urăm Casă de Piatră!
Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.