Începem astăzi cu un bilanț al faptelor bune din această perioadă dificilă pentru toată lumea.
În ultima lună, Asociația Sprijin pentru Comunitate și Asistență Umanitară a strâns donații în produse de hrană și apă în valoare de peste 70 de mii de lei. Acestea au fost apoi distribuite în județele Galați, Arad și Suceava.
Peste 3.000 de oameni – medici, personal medical auxiliar, personal profesionist din prima linie, voluntari și persoane vulnerabile care nu își pot asigura traiul zilnic- au primit hrană și apă în această perioadă. Donațiile au fost oferite de Nestle România, Crucea Roșie Română, KFC România, La Fântâna, Tchibo România și Cumpăna România.
În plus, Cumpăna România a donat 5 aparate de purificare a apei Spitalului Județean de Urgență din Arad și Spitalul Județean de Urgență din Suceava .
O agenție de publicitate din Timișoara, numită Xmedia.ro, a lansat o platformă online pentru a strânge la un loc toate asociațiile, ONG-urile, companiile și proiectele umanitare.
La adresa ajutor.info pot fi găsiți cei care fac cumpărături pentru persoane vulnerabile, le duc medicamente ori le oferă consiliere telefonică.
Fundația elvețiană Botnar a venit în sprijinul activităților UNICEF din România. Astfel Fundația Botnar a donat 400 de mii de dolari reprezentanței UNICEF din România.
Cu acești bani vor fi cumpărate echipamente medicale și teste pentru spitale și echipamente de protecție personală pentru profesioniștii comunitari din România care se află în prima linie.
Este vorba asistenți sociali, asistente medicale comunitare și mediatori sanitari și alți oameni care lucrează pe teren pentru a-i susține pe copiii dezavantajați și familiile lor.
UNICEF estimează că, în România, peste 70.000 de lucrători din prima linie au nevoie de echipamente de protecție personală.
În fine, compania MOL România sprijină cu 400.000 de euro lupta împotriva coronavirusului. Banii vor ajunge la Asociația Dăruiește Viață.
Asociația va cumpăra echipamente de protecție și dispozitive medicale – cum ar fi aparate de ventilație, măști de oxigen ori kituri de intubație – și le va transfera ca donații în natură spitalelor.
De asemenea, o parte din bani va fi alocată pentru ridicarea și dotarea spitalului modular pe care asociația îl construiește în curtea Spitalului de Urgență Elias din București.
În acest spital, ce va avea 38 de locuri, vor fi tratați pacienții cu COVID-19. Spitalul modular va putea fi utilizat și după ce actuala criză medicală va fi depășită, ca spital de mari arși.
Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.