Confidenţialitate

Deșteptarea: Spitalul de copii din Iași închiriază două telefoane cu 800 de euro pe lună, dar nu cumpără imunoglobulină pentru că „este prea scumpă” | VIDEO

Directorul general și directorul economic ai Spitalului de copii Sf. Maria din Iași și-au aprobat închirierea a două telefoane iPhone 14 Pro, ultimul răcnet, printr-un soi de leasing operațional care mărește prețul acestor telefoane cu aproape o treime, scrie publicația 7 Iași.

Telefoanele sunt închiriate cu o taxă lunară și vor fi date înapoi la finalul contractului – dar, astfel, Spitalul va plăti în 6 luni pentru cele două iPhone 14 Pro cu o treime mai mult decât dacă le-ar cumpăra de la magazin – și nici nu va rămâne cu ele.

Chichirezul e că firma care le-a închiriat le poate dona oricui, la finalul celor 6 luni, deci inclusiv să le facă cadou celor două șefe care au semnat închirierea, ați înțeles? iPhone 14 Pro este un aparat scump, fără nicio îndoială, dar telefoanele pentru cei doi șefi sunt luate cu plata lunară – adică cu aproape 800 de euro pe lună, timp de 6 luni. Adică, la final, spitalul va plăti ceva mai mult de 23.000 de lei pe cele două telefoane, cu 6.000 de lei mai mult decât dacă ele ar fi cumpărate direct din magazin.

Acuma, sunt o mulțime de comentarii de făcut pe marginea acestei întâmplări, și sigur că le vom face imediat, dar primul lucru care trebuie observat este că, în luna iunie, directorul economic al Spitalului, Natalia Dângeanu, deci una dintre fericitele beneficiare ale noului iPhone luat la suprapreț, a refuzat să cumpere imunoglobulină pentru că „este prea scumpă” și a cerut medicilor să administreze unui copil o doză mai mică pentru a face economii – amintește publicația locală 7 Iași.

În iunie, medicii au refuzat să dea doză mai mică copilului, iar acesta a fost transferat la Spitalul de Copii din Galați. Deci economie maximă. Acuma, altă nedumerire: cele două directoare, Alina Belu și Natalia Dângeanu, și-au închiriat unele dintre cele mai scumpe modele de iPhone, cu memorie de 1 Tb. Memoria asta e maximul posibil, iar diferența între modelul cu 128 Gb și cel cu 1 Tb este de 3.300 de lei. O grămadă de imunoglobulină. La ce le trebuie șefelor memorie de telefon de 1 TB pe bani publici?

Asta fiind a 3-a nelămurire. Telefonul mobil este cel mai răspândit dispozitiv din România și, probabil, și din lumea. Toată lumea are măcar un smartphone. Face parte din viața fiecăruia. De ce o fi necesar să le ia statul telefoane angajaților săi? Serios acum. Le dă salariu. Nu de-aia iei salariu, ca să-ți cumperi tu ce vrei?

Potrivit declarației de avere, managerul Alina Belu încasează de la Spitalul Sf. Maria suma de 130.000 lei anual, ceea ce înseamnă aproximativ 11.000 lei în fiecare lună. Nu-ți poți lua singur telefon din salariul ăsta, trebuie să folosești banii contribuabililor?

În fine, aceste două iPhone ultimul model, luate la suprapreț pentru directori la un spital care n-are bani de medicamente pentru copii, înlocuiesc alte două iPhone 12 de culoare roșie, cumpărate în martie anul trecut, tot pentru managerul Alina Belu și directorul economic Natalia Dângeanu.

La sfârșitul lunii martie 2021, Spitalul de Copii achiziționa direct de la una dintre marile companii de telefonie mobilă un pachet de servicii abonamente telefonie mobilă pentru 1 an de zile cu o valoare estimată de aproximativ 4.000 de euro.

A trecut anul, se aruncă telefoanele astea iPhone 12, nu? Se iau d-astea noi, moderne, pe alți bani.

Publicația 7 Iași mai precizează și că nici conducerea spitalului, nici a Consiliului Județean, în subordinea căruia se află, nu au dorit să comenteze sau să explice în vreun fel scandaloasa închiriere de iPhone 14 Pro.

Matinalii Vlad, George și Luca au discutat despre acest subiect în Deșteptarea.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTune.