O cercetare realizată de oamenii de știință de la Université de Montreal, din Canada, și Université de Poitiers, din Franța, pe nouă femei și 11 bărbați, cu vârsta medie de 23 de ani, a presupus ca subiecții să fie supuși unor sesiuni de criostimulare, potrivit spotmedia.ro.
Fiecare sesiune de criostimulare a constat în petrecerea a cinci minute într-o cameră răcită la -90°C.
În timp ce se aflau în cameră, subiecții au purtat lenjerie intimă sau un costum de baie și șosete, pantofi de tip crocs, mănuși și o bentiță de lână pentru a-și proteja extremitățile de frigul intens.
După criostimulare, subiecții și-au desfășurat activitățile zilnice normale până la ora de culcare, evitând consumul de alcool și orice activitate, fizică sau de altă natură, care le-ar fi putut afecta somnul.
La culcare, voluntarii au fost echipați cu o bentiță fără fir echipată cu senzori de activitate cerebrală, un actigraf la încheietura mâinii și un senzor de ritm cardiac pentru a măsura efectele criostimulării asupra fiziologiei și tiparelor lor de somn.
În fiecare dimineață, participanții au completat un chestionar pentru a evalua calitatea percepută a somnului. S-a dovedit că o singură ședință nu a fost suficientă pentru a se obține rezultatul scontat.
Beneficiile au apărut numai după cinci sesiuni consecutive. După cele cinci ședințe, s-a constatat o creștere semnificativă a duratei somnului cu unde lente, aceasta fiind considerată faza somnului cea mai reparatoare. Această perioadă de somn a crescut cu o medie de 7,3 minute în timpul primelor două cicluri de somn.
Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.