Un șef la DSVSA Mureș, de la Departamentul Antifraudă, a încasat salariu 4 ani la rând, lună de lună, jumătate de milion de lei cu totul, fără să meargă nicio zi la serviciu.
Evident, a avut și toate concediile legale și celelalte drepturi în acest timp, plus că a fost trecut, în lipsă, și pe fișele de control făcute de agenții Direcției sanitare la diverși agenți economici.
Mai mult, a trecut și toate evaluările periodice făcute de instituție cu calificativul “foarte bine”. Și, pentru că obținea calificative așa bune, acestui domn i-a fost și mărit salariul, evident – o creștere de 70% în 4 ani, de la 7.000 la 12.000 de lei.
Este vorba de un domn pe nume Radu Chețan Roatiș. A fost numit de mai multe ori la șefia Autorității Naţionale Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), între 2007 și 2009, apoi 2010-2012, respectiv între 2016 și 2017.
Iar când nu era președinte la Autoritatea Națională, Radu Chețan Roatiș se refugia pe o sinecură mai micuță, ca angajat virtual, dar pe salariu real, la Direcția Județeană a ANSVSA de la Mureș, din județul său natal.
Ca de obicei, a fost angajat la DSVSA Mureș, de data aceasta pe postul de consilier superior tocmai în cadrul Biroului Antifraudă, apoi, un an mai târziu, mutat, formal, în altă Direcție de control, unde șef era chiar cumnatul lui.
Timp de 4 ani, între 2017 și 2021, acest escroc nu s-a prezentat nicio zi la muncă, dar ceilalți escroci din instituție au avut grijă să-l ponteze, să-i facă evaluări pozitive, să-i mărească salariul și să i-l și vireze la timp: 510.000 de lei în 4 ani.
În cele din urmă, în 2021, la DNA a venit un denunț anonim. Aș vrea să remarcăm cât de persistentă e legea tăcerii în aceste instituții – ca să ții angajat fictiv un om cu așa un salariu, ba chiar să-l și evaluezi și să-l treci pe fișe de control, e nevoie de o conspirație și de complicitatea multor alți angajați, că nu merge să faci singur frauda asta.
Ani la rând, un grup infracțional organizat a fraudat banul public, la DSVSA Mureș, sub această formă vie numită Radu Chețan Roatiș. O fi fost singura fraudă, ce ziceți?
Procurorii au decis să-l pună sub monitorizare pe suspect. Metoda simplă a fost să-l localizeze prin intermediul telefonului său mobil, pe care-l folosea zilnic. Ei bine, a rezultat că timp de 6 luni, cât a fost monitorizat, Radu Roatiș n-a fost niciodată la DSVSA Mureș, ci numai pe traseele unde avea treabă pentru propriul său business, în Prahova și București, scrie ziarul Libertatea.
Ce business? O firmă care are ca obiect principal de activitate „spălarea şi curăţarea (uscată) articolelor textile şi a produselor din blană”.
Interesant că nici acest business nu a fost în stare să-l facă în economia reală. În 4 ani, a avut 167 de contracte pe bani publici, astfel încât cei mai mulți dintre clienții spălătoriei administrate de Roatiș au fost instituții publice din zona de apărare: unități militare, inspectorate de poliție, unități de învățământ militare sau spitale militare. Dar și Senatul României, și Banca Națională a României, mai notează Libertatea.
S-a făcut rechizitoriul, a început un proces care s-a încheiat foarte repede, pentru că toți inculpații au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției. Radu Chețan Roatiș, 2 ani și 6 luni cu suspendare. Roatiș a declarat “Regret că am ajuns în această situație”. Directorul DSVSA Mureș din perioada respectivă, Sandor Kincses, care l-a angajat și promovat în fals pe Roatiș: 2 ani și 6 luni cu suspendare. Șefa Serviciului Economic, Felicia Maria Radu, 2 ani cu suspendare.
Consiliera de la Resurse Umane care a făcut pontajele în fals, 2 ani și 3 luni cu suspendare. Dar acestor infractori instanța le-a interzis și să mai ocupe funcții publice timp de 3 ani.
De ce? Adică de ce numai 3 ani? Fraudezi sistemul ani la rând, cu premeditare și repetiție, și pedeapsa este să-ți iei o pauză de 3 ani? Iar lui Claudiu Virgil Zurgălău, șeful direct și cumnatul lui Roatiș, care l-a angajat și menținut în fals pe funcție pe Roatiș, instanța i-a dat doar 1 an cu suspendare și nu i-a interzis să mai profeseze.
Matinalii Vlad, George și Luca au discutat despre acest subiect în Deșteptarea.
Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTune.
Foto: Shutterstock