Confidenţialitate

Deșteptarea: Șefii ASF încasează 16 salarii pe an, iar fiecare salariu variază între 13 și 15 mii de euro net

“ASF este instituția care supraveghează piața asigurărilor private din România. În fapt, în ultimii 8 ani ASF a patronat, netulburată, patru falimente frauduloase uriașe ale unor companii de asigurări, falimente care au provocat o pagubă de aproape 1 miliard de euro. Banii sunt recuperați, de fapt, de la cetățeni, prin Fondul de Garantare, care e alimentat tot de companiile de asigurări care rămân în piață și cresc prețurile. Cele patru falimente sunt ale companiilor Astra (2015), Carpatica (2016), City (2021) și Euroins (2023).

Pentru această spectaculoasă performanță, șefii ASF încasează anual, în 12 luni, 16 salarii de câte 13-15.000 de euro net. Toți șefii sunt numiți politic.

Altfel, conducerea ASF s-a luptat pe viață și pe moarte la tribunal ca să nu dea aceste informații privind sumele încasate. Instituția a fost dată în judecată de un deputat USR, Claudiu Năsui, care a cerut publicarea datelor, pe motiv că sunt de interes public, iar magistrații i-au dat dreptate. Așa am aflat.

E vorba, deci, de cele 12 salarii lunare, plus unul de Paște, plus unul de Crăciun, plus unul înainte de vacanța de vară, plus un bonus de încă un salariu de “ziua ASF”.
Fiecare salariu, între 13-15.000 de euro.

În felul acesta, președintele ASF Nicu Marcu a încasat trei sferturi de milion de lei net în 2021. Elena Dascălu, prim-vicepreședinte al ASF și fostă consilieră a lui Mihai Tudose, a câștigat 713.000 lei, în 2021, de la ASF. Ea are și o pensie de peste 140.000 de lei. Sume nete. Adică peste 71.000 de lei lunar.

Vicepreședintele Daniel Armeanu, 656.000 de lei în 2021. Tot așa, șef după șef. Toți acești domni și doamne profită și de o șmecherie organizatorică prin care primesc, în plus, și indemnizație pentru ședințele consiliilor de administrație la care participă.

Ei sunt membri de drept ai acestor consilii, ceea ce înseamnă că sunt plătiți ca directori pentru deciziile pe care le iau tot ei în consiliul de administrație, unde sunt plătiți și ca membri ai consiliului de administrație.

De acest truc beneficiază și șefimea de la Banca Națională. De exemplu, salariul lunar net al guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, este de 52.447 de lei, iar indemnizaţia pentru calitatea de membru în consiliul de administraţie al aceleiaşi instituţii este de 22.706 lei. Total – practic 75.000 de lei net lunar.

Dar dumnealui, ca guvernator, e și în consiliul de administrație, nu se poate altfel. Plus pensie de 20.000 de lei net lunar, că s-a pensionat ca guvernator la BNR.

Deci, ca să rezumăm, guvernator pensionat, 20.000 de lei pe lună. Guvernator în funcție, 52.000 de lei pe lună. Membru în consiliul de administrație, ca guvernator, încă 22.000 de lei.

Oare domnul Isărescu ia ceva pensioară și de la Securitate, unde a turnat 10 ani la rând, până în 1989. Pardon, tovarășul Manole, că așa semna acolo.

Acesta e contextul în care 35 de parlamentari USR și neafiliați au depus în Parlament o inițiativă legislativă prin care șefii ASF și BNR ar urma să ia doar indemnizația cuvenită funcției, nu și banii din participarea la ședințele consiliilor de administrație, unde oricum au obligația să meargă.

Acești parlamentari au calculat că doar indemnizațiile de ședință ale 9 domni și doamne din aceste structuri ne costă 2,2 milioane de lei anual”, au discutat matinalii Vlad, George și Luca în Deșteptarea.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTune.

Foto: Unsplash