În semn de protest, două angajate ale Observatorului Astronomic “Vasile Urseanu” din București și-au dat demisia în ultima lună. Motivul? În instituția aflată în Subordinea Primăriei Capitalei s-au filmat scene erotice. Între timp, scenele respective au fost difuzate pe un post de televiziune, parte a unui serial românesc de succes.
Scene erotice ca acelea despre care vorbim sunt frecvente în producțiile cinematografice de peste tot. Problema, spun foști și actuali angajați ai Observatorului, este că în acest caz particular, filmarea a avut loc într-o instituție de cultură.
Și nu e ca și cum dacă nu ai fost vreodată la Observatorul Astronomic “Vasile Urseanu”, nu îți dai seama unde are loc acțiune. Nici vorbă. Filmarea începe în fața clădirii, și în cadru apar chiar și avizierul instituției sau obiecte de patrimoniu. Ascultați un reportaj de Victor Marin.
(dialog din film) – “Există două lucruri care îmi umplu sufletul. Cerul infinit de stele și legea morală din sufletul meu”. Te-a definit bine Kant! – E o definiție total incompletă. – Păi, ce mai lipsește? – Că sunt senzațională la pat. Podea… sau ce se mai găsește”
Cu riscul de a fi subiectiv, scena în sine e mai cuminte decât dialogul. Dacă butonați telecomanda dupa 10 seara, e aproape imposibil ca la un moment dat, pe un post generalist, să nu vedeți o scenă similară. Doar că cea de mai sus a fost filmată la Observatorul Astronomic “Vasile Urseanu” din București. Elisabeta Petrescu este astronom la Agenția Spațială Europeană și până acum câteva zile, angajată a Observatorului.
Elisabeta Petrescu: – Mi-am prezentat cererea de demisie la Muzeul Municipiului București, locul în care am lucrat 9 ani de zile. Am făcut-o pentru că șefii mei au permis să se filmeze scene intime.
Reporter: – Dar când ați aflat că se vor face respectivele filmări?
Elisabeta Petrescu: – Chiar în seara respectivă. Era o colegă acolo care ne-a anunțat. A doua zi, am mers la șefi și am fost luați peste picior. Că suntem pudici la o coapsă goală și să mergem acasă să ne culcăm.
Reporter: – Să nu vă supărați că vă spun, dar scena nu este una neobișnuită pentru un serial sau un film artistic…
Elisabeta Petrescu: – Corect! Dar asta nu înseamnă că trebuia să fie filmată într-un observator astronomic sau un muzeu.
Reporter: – Dar pentru cineva care nu a fost vreodată la Observatorul Astronomic, cât de evident este că acolo a fost făcută filmarea?
Elisabeta Petrescu: – Păi, cei doi se întâlnesc în fața Observatorului. E filmat inclusiv avizierul instituției și se filmează și prin expoziția permanentă.
Observatorul se află în subordinea Muzeului Municipiului București, care, la rândul său, se află în subordinea Primăriei Capitalei. În scris, Muzeul Bucureștiului ne-a spus că totul a fost perfect legal și că…
“În solicitarea primită (n.r. de la producătorul serialului) nu s-a menționat niciodată existența unor scene erotice în cadrul filmărilor (…). Atâta timp cât respectivul film este difuzat (…) în prime time, avem serioase rezerve asupra aspectelor reclamate.”
Fiind vorba de un punct de vedere scris, nu un interviu audio (așa cum am solicitat), nu am putut să ne lămurim ce înseamnă ”serioase rezerve asupra aspectelor reclamate”. Și presupunând că nimeni nu a cerut scenariul la semnarea contractului, conducerea Muzeului tot a aflat de cele întâmplate în ziua imediat următoare filmării, chiar de la angajați. În semn de protest, prima demisie a fost depusă la scurt timp după filmări. Cea a Elisabetei Petrescu a fost a doua.
Reporter: – Ați avut o postare pe Facebook în care ați descris cele întâmplate. Ce s-a întâmplat cu ea?
Elisabeta Petrescu: – Nu mai există postarea respectivă, pentru că cineva a raportat-o pentru nuditate și sex. Facebook a șters-o. E puțin ironic, pentru că noi când le-am spus același lucru șefilor, aceștia ne-au spus că nu a fost vorba de sex sau nuditate. Pentru Facebook a fost prea mult, dar nu și pentru astronomia din România.
Pentru filmarea cu pricina, Observatorul Astronomic ar fi primit 5.000 de lei de la producătorii serialului. Am cerut un punct de vedere și de la Primăria Capitalei, cea care administrează Muzeul Bucureștiului. La fel și Ministerul Culturii, întrucât clădirea Observatorului Astronomic este monument istoric și înauntru se află obiecte de patrimoniu. Până acum, nu am primit nici măcar un număr de înregistrare de la cele două instituții.